ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости09/03/2018

ОРУЖЈА: КИШОБРАН, ГАС, ЧАЈ...

 

ЛОНДОН, 9. МАРТА /СРНА/ - Многи агенти и политичари широм свијета убијани су на најбизарније начине - кишобраном, шољицом чаја, цигаретама или гасом.

 

Како подсјећају портали, све то је кориштено за убиства људи који су сметали одређеним центрима моћи.

Познат је случај Александра Литвињенка, руског агента који је пребјегао у Лондон, а за којег се вјерује да је страдао од шоље чаја попијене у бару. Наводно, ријеч је о радиоактивном полонијуму 210.

Једна цигара са нервним отровом ботоксом била је намијењена некадашњем кубанском лидеру Фиделу Кастру, као и шејк од чоколаде "обогаћен" отровном таблетом.

Било је и много других покушаја - машта америчких агената није познавала границе када је ријеч о плановима за атентат на Кастра, напомиње "Дојче веле".

Посебно је необично убиство бугарског дисидента Георгија Маркова, који је убијен 1978. године, и то кишобраном.

Ходајући преко моста Ватерло у Лондону осјетио је убод у ногу. Tри дана касније био је мртав. На врху кишобрана којим је убоден налазила се куглица са отровом.

Крајем педесетих година прошлог вијека агент КГБ-а Богдан Сташински убио је двоје украјинских националиста посебним пиштољем тако што им је из непосредне близине попрскао лице отровним цијанидом.

На аеродрому у Куала Лумпуру недавно је умро Ким Џонг Нам, полубрат сјевернокорејског предсједника Ким Џонг Уна. Двије жене су његово лице натрљале "ВX-ом", бојним отровом који напада живце и опструише рад дисајног система.

Некадашњи руски агент Сергеј Скрипал пронађен је у недјељу, 4. марта, у Солсберију, на југу Велике Британије, без свијести. Вјерује се да је био у контакту са нервним гасом.

За највећи број ових случајева никада није доказано ко је наручилац или извршилац, јер су убиства изведена професионално и, углавном, без свједока.