ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура09/03/2018

РАНКУ РИСОЈЕВИЋУ УРУЧЕНА "ГРАЧАНИЧКА ПОВЕЉА"

 

ГРАЧАНИЦА, 9. МАРТА /СРНА/ - У Дому културе Грачаница одржано је књижевно вече у оквиру које је књижевнику Ранку Рисојевићу уручена престижна награда "Грачаничка повеља", која се додјељује у оквиру "Видовданског песничког бденија".

 

Рисојевићу је књижевна награда додијељена за његов укупан допринос развоју српског језика, књижевности и културе.

Директор Дома културе Грачаница Живојин Ракочевић, који је синоћ уручио награду Рисојевићу, указао је на значај књижевног дјела Ранка Рисојевића у српској савременој књижевности и његов укупан допринос у области културе.

Члан жирија Жарко Миленковић рекао је да је Жири манифестације "Видовданско песничко бденије 2017" одлучио да "Грачаничку повељу" додијели Ранку Рисојевићу који је српску књижевност обогатио са изузетним књигама, у скоро свим жанровским формама.

О Рисојевићевом књижевном дјелу говорио је доктор филолошких наука Златко Јурић који је истакао да је, изван сваке сумње, Рисојевић водећи књижевник Републике Српске и један од најплоднијих и најзначајнијих савремених српских писаца.

Јурић је навео да је Рисојевићев роман "Дјечаци са Уне" већ уврштен у лектиру за основну школу.

"Књижевно-умјетнички домет ове књиге потврђен је и од читалаца, а чињеница је да је Рисојевићев роман 'Дјечаци са Уне' ушао у школски програм других јужнословенских народа те да је ова књига дио лектире у хрватском и бошњачком школском програму", истакао је Јурић.

Он је рекао да је једно од најзначајнијих књижевних остварење Ранка Рисојевића роман за младе "Иваново отварање", који представља најпотпунији и најпоетичнији роман за дјецу и младе у савременој књижевности Републике Српске.

Прву збирку пјесама "Вид таме" Ранко Рисојевић је објавио 1967. године. Посебно се извдаја Рисојевићева пјесничка књига "Самоћа, молитве", објављена 1999. године.

Поред пјесама тишине и осамљености, у ову збирку уврштене су и пјесме молитве, међу којима је једна од најпоетичнијих "Пјесникова молитва". Затим, ту су молитвене пјесме упућене Господу за сваког човјека, свако биће и сваку ствар која постоји. Рисојевић је испјевао изврсне молитве слијепца, лопова, вође народа, сплавара, свештеника, монаха...

Са истанчаним сензибилитетом, пјесник је исписао неке од најпоетичнијих пјесама молитвеног карактера у савременој српској књижевности и надоградио овај средњовјековни књижевни жанр.

Рисојевић се, тако, придружио плејади српских пјесника који су исписали изврсне стихове у молитвеној форми као што су Јован Дучић, Васко Попа, Иван В. Лалић, Новица Тадић.

Завидну вјештину писања, Рисојевић је показао и у књигама кратких прича. Најзначајније његове збирке кратких прича су: Шум /1995/ и Фрагменти /2002/, те збирка сабраних кратких прича "Minima memorabilia" /2014/ са поднасловом: мале приче, снови, записи.

Ранко Рисојевић прошле године објавио је роман "Бескућник", којим је заокружио својеврсну трилогију коју чине раније објављени романи "Симана" /2007/ и "Господска улица" /2011/.

Веома су значајни и други романи као што су "Археолог" /2005/ и, посебно, "Босански џелат" /2004/, који доживљава нова издања и на другим језицима - на њемачком, пољском, руском...