ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 09/03/2018

УБИСТВО РИСТЕ ЈУГОВИЋА - ЗЛОЧИН, ЗАВЈЕРА, КОРИСТОЉУБЉЕ...?

 

Све ове године истрага о убиству мог оца не даје никакаве резултате. Сви наши покушаји да алармирамо и правосудне и политичке институције у Републици Српској и БиХ с циљем окончања истраге пали су у воду. Логично је што онда губимо и повјерење и наду, поготово што не знамо мотив тог гнусног и кукавичког чина, каже Миро Југовић.

 

Припремио: Огњен БЕГОВИЋ

ПАЛЕ, 9. МАРТА /СРНА/ - Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изразио је огорчење и незадовољство због чињенице да већ 16 година надлежни органи, а посебно тужилаштва у БиХ не показују ни вољу ни хтијење да коначно расвијетле гнусно убиство Ристе Југовића, генералног директора Српског осигуравајућег друштва /СОД/ "Јахорина", који је убијен 10. марта 2002. године у дворишту породичне куће на Палама.

"Све ове године убијеђен сам да постоји одређена врста спреге између правосудних институција на нивоу БиХ и неких других личности, блиских политици, које су се помињале у овом случају, а које коче истрагу о овом свирепом злочину", рекао је Кошарац, који већ годинама инсистира да случај ликвидације Ристе Југовића коначно буде расвијетљен, а кривци, извршиоци и налогодавци, буду приведени правди.

Кошарац је рекао Срни да фрустрира и то што је правосуђе и даље и нијемо и слијепо на чињеницу да су се на простору Сарајевско-романијске регије десила три веома трагична догађаја, односно мучка убиства Ристе Југовића и тадашњих високих званичника МУП-а Републике Српске Срђана Кнежевића и Жељка Марковића, која још нису расвијетљена.

Према његовим ријечима, једино је у посљедњих неколико година МУП Републике Српске, односно Управа за организовани и тешки криминалитет потпуно професионално и кредибилно одрадило свој дио посла у вези са поменутим предметима, посебно у случају убиства Ристе Југовића, који су потом предати Тужилаштву БиХ.

Он сматра да убиство директора СОД "Јахорина" има политичку позадину с обзиром на то да је убијен човјек који је био на челу веома важне институције у Републици Српској, који није хтио да дозволи пљачку ове осигуравајуће куће и да је појединци искористе за своје бенефите.

Миро Југовић, син покојног Ристе Југовића, и ове као и претходних година истиче да су чланови његове породице дубоко разочарани и огорчени чињеницом да све ово вријеме немају званичан одговор на питање ко је, зашто и по чијем наређењу убио њиховог супруга, оца и дједа.

"Све ове године истрага о убиству мог оца не даје никакаве резултате. Сви наши покушаји да алармирамо и правосудне и политичке институције у Републици Српској и БиХ с циљем окончања истраге пали су у воду. Логично је што онда губимо и повјерење и наду, поготово што не знамо мотив тог гнусног и кукавичког чина", рекао је Миро Југовић за Срну.

Он је разочаран и чињеницом да још није пронађено лице или више њих који су прије неколико мјесеци, у дворишту породичне куће на Палама, запалили његов аутомобил што је доживио као нови безумни напад на породицу Југовић.

На Срнин упит у вези са убиством Ристе Југовића, из Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ упутили су Срну на "надлежно тужилаштво, будући да је тужилаштво једини овлаштени орган за давање информација када је ријеч о истражним предметима".

Истрага о убиству Ристе Југовића полицијски је окончана, али Тужилаштво БиХ годинама не успијева да овај случај доведе до краја, односно да ухапси и процесуира извршиоце и налогодавце овог злочина.

На недавни упит Срне упућен Тужилаштву БиХ у вези са статусом поменутог предмета свих ових година, још није одговорено, али је и раније стизао само штури одговор - "Тужилаштво БиХ не може давати никакав коментар на наведени упит".

Непосредно пред убиство, 7. марта 2002. године тадашњи генерални директор СОД "Јахорина" одржао је конференцију за новинаре у Бањалуци на којој је по ко зна који пут обавијестио јавност у Републици Српској о "хајци" која се води против њега, као и о константним политичким, полицијским и медијским притисцима и застрашивањима, па чак и пријетњама смрћу.

Обраћајући се на конференцији за новинаре Југовић је тада рекао: "Докле ће ићи на 'Јахорину'? Ићи ће све док је не покоре и покупе све што има. Њихов покушај иде у правцу да мене више нема, јер ако мене нема, они ће приватизовати 'Јахорину'... Све су то црвене прозивке центара моћи, јер је у спрези полиција, тужилаштво, судови и политика...".

Југовић је био убијеђен да иза његовог прогона не стоји СДС као политичка странка, већ да је ријеч о слободним стријелцима, "пљачкашима из десет година прошлости, који се финансирају смицањем људи који су им на путу".

"Мислим да су у први мах кренули према мени, да ми се деси исто што се десило и вођи 'Белих вукова' /Срђану Кнежевићу/. Али мислим да сам благовремено пријетње, рецимо из Требиња, пријавио међународној заједници", рекао је Југовић три дана прије убиства.

Породица Југовић и даље сматра да је његово убиство "организовано" и да је, највјероватније, повезано са нелегалном и сумњивом приватизацијом СОД "Јахорина".

Ристова супруга Ратка, син Миро и унук Ђорђе упорно су, али без успјеха, покушавали да, пратећи траг новца, открију ко је имао користи од овог убиства, те како је фирма, чија је процијењена вриједност износила више од пола милијарде КМ, распарчана и приватизована за свега неколико година и под веома сумњивим околностима.

Према њиховим ријечима, полицијска истрага указала је на запањујуће резултате према којима су појединци на високим политичким функцијама, заједно са својим ортацима, вишеструко увећали своју имовину, било да је ријеч о некретнинама или о банковним рачунима, који су могли бити праћени.

Проблем је, међутим, био недостатак непосредних свједока, мада пријатељи породице Југовић из полицијских кругова тврде да имају поуздана сазнања да је једно лице полицији признало да је учествовало у убиству, да је за ту срамну улогу чак добило одређени износ новца, те да је било спремно и да саопшти име налогодавца, под условом да о томе свједочи под заштитом.

Ристо Југовић убијен је у недјељу увече, 10. марта 2002. године испред породичне куће у Палама.

Према обдукционом налазу, којег је урадио судски вјештак Илијас Добрача, Југовић је био погођен са више хитаца из ватреног оружја калибра 7,65 милиметара. Један метак погодио га је у лијеву подлактицу, друга два су га погодила у грудни кош и стомак, а остали хици у врат и ноге, након чега је усљед обилног крварења наступила смрт.

Ристо Југовић рођен је 1941. године на Палама, гдје је завршио основну школу. Средњу економску школу и Економски факултет завршио је у Сарајеву. Био је магистар економских наука.

Прије рата у БиХ, био је запослен у РО "Фамос" Коран, "Црвена застава" Крагујевац и Народној банци БиХ. Функцију генералног директора СОД "Јахорина" обављао је од 1992. године.

Био је и носилац Ордена Немањића, као и Ордена Светог Саве првог реда.