ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана11/03/2018

ДАНАС СВЕЧАНА СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ

 

СРЕБРЕНИЦА, 11. МАРТА /СРНА/ - Свечаном сједницом Скупштине општине на којој ће бити уручена највећа општинска признања данас ће бити обиљежен Дан општине Сребреница.

 

Одлуком скупштинске већине, коју чине српски одборници, највеће општинско признање, Плакета са златним грбом општине Сребреница биће уручено предсједнику Републике Српске Милораду Додику, Плакета са сребрним грбом општине биће додијељена српском члану Предсједништва БиХ Младену Иванићу, а Плакета са бронзаним грбом Међународном форуму солидарности /ЕМАУС/.

Након првих вишестраначких избора и пада социјализма у БиХ прекинуто је обиљежавање 11. марта као Дана општине Сребреница, односно дана када је ово мјесто ослобођено од фашистичких окупатора у Другом свјетском рату.

Од 1996. године сребреничка српска власт као Дан и славу општине прослављала је Покров Пресвете Богородице - 14. октобра, јер је то и слава овдашње истоимене цркве.

Успостављањем двоетничке власти 1999. године поново долази до прекида обиљежавања Дана општине.

Сазив Скупштине општине Сребреница 2002. године доноси одлуку да се као Дан општине Сребреница обиљежава датум успостављања Дејтонског споразума.

Међутим, тадашњи одборници су грешком или незнањем за мјесец погријешили датум успостављања Дејтонског мира па су умјесто 21. новембра у одлуци навели да је ријеч о 21. децембру и тако се 12 година обиљежавао погрешан датум као Дан општине.

Априла 2014. године одборници су одлучили да пониште ранију и донесу нову одлуку којом су као Дан општине Сребреница поново прогласили 11. март, који се након 25 година прекида, поново почео обиљежавати у овом мјесту.