ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 12/03/2018

ОВОГ МЈЕСЕЦА ВЈЕЖБА ОБУЧЕНОСТИ И ОПРЕМЉЕНОСТИ

 

Сви рониоци у клубу "Наутилус" имају вољу и спретност, али недостаје опрема коју друштво треба да улаже у ове спасилачке капацитете како би били створени бољи услови за рад, а све с циљем помоћи грађанима.

 

Приредила: Зорица СИМЕУНОВИЋ

БИЈЕЉИНА, 12. МАРТА /СРНА/ - Рониоци ронилачких клубова из Бијељине, Брчког, Шамца, Лукавца, Модриче и Тузле одржаће претпосљедњег или посљедњег викенда у марту показну вјежбу са циљем провјере спретности, оспособљености, увјежбаности и мобилизације опреме и чланства клубова.

Како највљују из бијељинског Ронилачког клуба "Наутилус", термин ће зависити од временских услова.

Према ријечима организатора ове манифестације Миленка Ћирковића, рониоци намјеравају да изведу показну вјежбу на локалитету еко-језера код шљункаре "Терекс", са почетком у 11.00 часова, након чега ће очистити дио корита и обале језера.

Рониоци позивају све привредне и друге клубове који су заинтересовани да се придруже акцији.

Сви ронилачки клубови дјелују као јединица цивилне заштите и спасавања на води и под водом.

"Имали смо веома значајну улогу у спасавању људских живота у поплавама 2010. и 2014. године. Овдје смо да покажемо наше технике спасавања на води и под водом", напомиње Ћирковић за Срну.

Сви рониоци у клубу "Наутилус" имају вољу и спретност, али недостаје опрема коју друштво треба да улаже у ове спасилачке капацитете, како би били створени бољи услови за рад, а све с циљем помоћи грађанима.

"Показаћемо на вјежби колико је важно да екипе сарађују на самом терену. Нико сам не може бити јак. У томе је поента вјежбе, то је солидарност - да сви који могу помогну и да имају капацитете за то", наглашава Ћирковић.

Ронилачки клуб "Наутилус" Бијељина основан је 2008. године, а чине га 12 обучених ронилаца - два инструктора, седам самосталних ронилаца, те три млађа, али и 11 придружених чланова који, иако нису сертификовани рониоци, активно учествују у раду Клуба јер су љубитељи свих активности на отвореним водама.

"Опремљени смо модерном ронилачком опремом за обуку ронилаца и за спортске активности на води и под водом, као и са средствима за брзе спасилачке и друге интервенције на води и под водом", напомиње предсједник овог клоба Мирослав Беновић.

Сви чланови Клуба су припадници Цивилне заштите града Бијељине.

"Наше редовне активности обухватају изласке на отворену воду са циљем обуке кандидата за рониоце, што укључује и основну обуку за управљање чамцем са мотором и на весла, издавање ронилачких сертификата, учествовање у ронилачким такмичењима, у еколошким активностима и активностима цивилне заштите", прецизира Беновић за Срну.

Он наводи да Клуб у периоду јун-август организује ронилачку обуку и екскурзије у свој камп у Рафаиловићима, у Црној Гори.