ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет13/03/2018

НАУЧНИЦИ: ЉЕТО НА АРКТИКУ?

 

АРКТИК, 13. МАРТА /СРНА/ - На Арктику је ове зиме забиљежена рекордно висока температура, бар за пет степени виша од просјека, што је изненадило научнике.

 

Ниво морског леда на Арктику рекордно је низак за ово доба године.

Научници су изразито забринути јер је у тој регији, усљед климатских промјена, забиљежена најтоплија зима у историји мјерења.

"Tо је једноставно лудо", истиче Марк Серезе, директор Националног центра за податке о снијегу и леду у Колораду који проучава Арктик од 1982. године.

Он тврди да никада није видио ништа попут овога што се сада дешава у сјеверној поларној области.

Стручњаци сматрају да је висока температура у овој области дио циклуса који је изазвало глобално загријавање. Други дио тог процеса су ледене олује које су недавно похарале Европу и сјевероисток САД.

Најсјевернија мјерна станица на самом рубу Гренланда у фебруару је забиљежила 60 часова током којих је температура прелазила нулу према плусу.

Прошломјесечна температура више доликује мајској, напомиње Рут Мотрам са Данског метеоролошког института.

Ниво леда на Арктику је у фебруару био нижи од прошлогодишњег за 160.000 километара квадратних и сада износи око 14 милиона, што је 1,3 милиона мање од нормалног тридесетогодишњег нивоа.

Слични феномен забиљежен је и у Беринговом мору, у Пацифику. Необично је да се исто догађа с обје стране Арктика, преносе научни портали.