ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет13/03/2018

ЛАЖНЕ ВИЈЕСТИ ПОБЈЕЂУЈУ ИСТИНИТЕ

 

ЊУЈОРК, 13. МАРТА /СРНА/ - Лажне вијести доминантне су на друштвеним мрежама и побјеђују оне истините, показује истраживање.

 

Једна студија анализирала је сваку већу вијест објављену на енглеском језику на "Твитеру" од његовог оснивања, а обухватила је 126.000 прича које су твитовали милиони корисника током више од десет година.

Истраживање показује да је лаж доминантна, јер се лажне вијести и нетачне гласине шире брже, допиру до више људи и улазе дубље у друштвене мреже.

Стручњаци истичу да све то има везе и са људском природом, предубјеђењима и потребом људи да вјерују у разне теорије.

Као један од примјера манипулације наводе се дешавања у вези са садашњим америчким предсједником Доналдом Трампом.

У августу 2015. године на друштвеним мрежама појавила се вијест да је Tрамп дозволио употребу личног авиона зарад болесног дјетета, наводе портали.

Иако је потврђено да је ријеч о истинитој причи, само 1.300 људи прослиједило је информацију даље.

У фебруару 2016. године кружила је гласина како је Tрампов старији рођак умро и да је у својим посљедњим часовима био против Трампа као будућег предсједника.

"Као поносни носилац презимена Tрамп преклињем вас да не дозволите да та ходајућа врећа слузи постане предсједник", наводно је рекао рођак.

Истраживање није пронашло ниједан доказ да је такав рођак постојао, али је прича била подијељена 38.000 пута и отишла много дубље унутар корисничке мреже него прича о болесном дјетету.

Tако је било и са лажном причом да је боксер Флојд Мајведер носио муслимански шал на глави за вријеме Tрамповог митинга, која је, такође, прослијеђена више пута од приче о болесном дјетету којем је Трамп уступио авион.