ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика13/03/2018

ПРОДУЖЕН РОК ЗА ОДГОВОР ДО КРАЈА МЈЕСЕЦА

 

БАЊАЛУКА, 13. МАРТА /СРНА/ - Уставни суд БиХ продужио је рок за припрему одговора поводом захтјева 10 делегата у Вијећу народа Републике Српске за оцјену уставности Закона о Дану Републике до краја овог мјесеца, што ће омогућити Тиму за припрему одговора да додатно утврди све његове тачке, изјавио је данас координатор овог тима Рајко Кузмановић.

 

Кузмановић, који је предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске, рекао је након сједнице Тима да продужење рока пружа могућност Тиму да још једном сагледа колико су тачке одговора правног карактера, има ли елемената политичког карактера и слична питања.

"Углавном смо данас радили на томе да видимо колико је наш одговор сагласан правилима која захтијевају процедуре Уставног суда БиХ и утврдили смо да је текст, који смо припремили као оквирни, заснован на правним аргументима и да једино тако можемо бранити оно што је сасвим сигурно одбрањиво, а то је да је Закон о Дану Републике уставан", рекао је Кузмановић новинарима.

Он је нагласио да је тај закон заснован на уставима БиХ и Српске, на међународним документима и да Уставни суд БиХ то све треба да има у виду и донесе одлуку да одбаци поднесени приговор као правно неоснован.

"Мислим да смо на добром путу да темељно урадимо то што се од нас захтијева, а главни текст одговора утврдиће Одбор за уставна питања Народне скупштине Српске", рекао је Кузмановић, најавивши да ће наредна сједница Тима бити одржана 20. марта.

Члан Тима за припрему одговора Уставном суду БиХ Синиша Каран рекао је да у Тиму нема никакве дилеме да има довољно правних квалификација за одговор, подсјетивши да је Република Српска други пут у оваквом процесу и да се након референдума о Дану Републике сматрало да се више неће долазити у овакву позицију.

Он сматра да је ово правно, као и политичко питање и да није први пут да се путем институција БиХ, "нарочито преко Уставног суда БиХ, који је симбол несуверене БиХ јер су тамо три странца, одлуке уставног карактера доносе прегласавањем једног или два народа".

"Уставни суд БиХ упушта се у нешто што сматрамо да није његова надлежност, као и да је врло опасно то што, умјесто да ради своју основну функцију да буде гаранција уставног уређења БиХ, заправо својим одлукама врши уставну прекомпозицију БиХ, а што је у директној супротности са њујоршко-женевским принципима на којима је и настала БиХ", појаснио је Каран.

Ранији рок за достављање одговора био је 16. март.

Десет делегата Вијећа народа Српске у захтјеву поднесеном 25. јануара тражи од Уставног суда БиХ да донесе одлуку да члан тог закона који наводи да "на основу потврђене воље грађана Републике Српске, 9. јануар се утврђује као Дан Републике" није у складу са Уставом.

Захтјев је потписало осам чланова Клуба Бошњака и два члана Клуба Хрвата.

Одбор за уставна питања Народне скупштине Републике Српске, којим је предсједавао предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, на сједници одржаној 8. фебруара сагласио се о потреби формирања тима за одбрану по том предмету.