ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија13/03/2018

КРЕАТИВНЕ ИНДУСТРИЈЕ ВЕЛИКИ ЕКОНОМСКИ ПОТЕНЦИЈАЛ

 

БЕОГРАД, 13. МАРТ /СРНА/ - Креативне индустрије у Србије представљају велики економски потенцијал и запошљавају више од 100.000 људи, речено је данас у Београду на скупу о креативној индустрији.

 

Ове индустрије биљеже стабилан годишњи раст од 6,4 одсто у протекле три године и остварују приходе од око 4,7 милијарди евра, наводи се у извјештају Свјетске банке о креативним индустријама у Србији који је представљен на конференцији "Креативна Србија: будућност је креативна".

Премијер Србије Ана Брнабић, која је отворила скуп, истакла је да је спој дигитализације, креативности и науке рецепт за бржи развој друштва и економије.

Она је навела да је то и једина шанса да у предстојећим годинама буде убрзан привредни раст и осигурано динамично, дугорочно одрживо и напредно друштво.

Брнабићева је истакла да је Србија земља људи који су иновативни и креативни, нагласивши да се таленат, иновативност и креативност морају системски градити и охрабривати.

"Као друштво, морамо да радимо на томе да наша иновативност и креативност буду неке од највећих компаративних предности наше земље. То је наша шанса", рекла је је она.

Конференцију о креативним индустријама организује кабинет предсједника Владе Србије као први корак у правцу системске подршке одрживом развоју тог сектора.

Основни циљ је представљање економског доприноса креативних индустрија и потенцијала за њихов даљи раст, као и утицаја креативних индустрија на изградњу нове слике Србије.