ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво13/03/2018

ОДАТА ПОЧАСТ ДРАЖИ МИХАИЛОВИЋУ

 

ВИШЕГРАД, 13. МАРТА /СРНА/ - У Добрунској Ријеци код Вишеграда данас су обиљежене 72 године од хапшења команданта Југословенске војске у отаџбини у Другом свјетском рату Драгољуба Драже Михаиловића.

 

Свештеници Дабробосанске епархије служили су помен испред Манастира Светог Николаја у Добрунској Ријеци, гдје су припадници Озне 13. марта 1946. године ухапсили Михаиловића и стријељали његове пратиоце.

Помену је присуствовало више од 300 припадника равногорских покрета из Републике Српске и Србије, који су положили цвијеће на централни споменик српским борцима на тргу у Вишеграду и на споменик Михаиловићу у Дражевини.

Предсједник општинског одбора Равногорског покрета Вишеград Миро Јеремић рекао је да је циљ ове организације да се реагује на тешке лажи које су изнијеле комунистичке власти у бившој Југославији.

"Наш циљ је да одређена стратишта пригодно обиљежимо, а у нашем раду помогали смо преживјелим припадницима Покрета", додао је Јеремић.

Он је нагласио да Равногорски покрет постоји у око 40 општина и градова Републике Српске.

Власти Федеративне Народне Републике Југославије осудиле су Дражу Михаиловића 15. јула 1946. године на смртну казну због кривичних дјела издаје и ратног злочина и организовања оружаних банди с циљем насилног обарања државног уређења.

Виши суд у Београду је 2015. године прихватио захтјев за рехабилитацију Михаиловића.