ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија13/03/2018

ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА ЗАКОНА СПОРА, А СТАЊЕ НЕЗАДОВОЉАВАЈУЋЕ

 

САРАЈЕВО, 13. МАРТА /СРНА/ - Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је да је у БиХ имплементација Закона о заштити потрошача веома спора, а стање заштите потрошача у земљи незадовољавајуће.

 

Након сједнице Савјета за заштиту потрошача БиХ, Шаровић је истакао да је потребна радикална промјена да би заштиту потрошача барем приближавали стандардима које имају потрошачи у ЕУ.

"Министарство је први пут прошле године успјело да ово тијело на нивоу БиХ уведе кроз финансирање у буџет институција БиХ и прва средства су им на распологању у овој години", рекао је Шаровић новинарима у Сарајеву.

Према његовим ријечима, у БиХ је потребно унаприједити законодавство, јер је тај закон донесен прије 12 година, а стандарди у области заштите потрошача у Унији су напредовали у наведеном периоду.

То ће се урадити, рекао је Шаровић, измјенама и допунама законодавства, у наредним седмицама, односно мјесецима.

Шаровић је истакао да је много жалби и притужби грађана, те приговора које потрошачи упућују Омбудсману за заштиту потрошача, а они се односе на економске услуге, те оне које се односе на испоруку топлотне и електричне енергије.

"Број притужби, у односу на претходне године се није смањио, напротив, он се повећава, што је аларм за цијело друштво да заштиту потрошача подигне на много већи ниво", нагласио је Шаровић поводом обиљежавања 15. марта - Свјетског дана потрошача.

Представник Удружења произвођача из Федерације БиХ /ФБиХ/ Маријан Баго рекао је да је на данашњем састанку констатовано да су права потрошача у Републици Српској на много већем нивоу него у ФБиХ јер се закон о правима ове категорије људи на нивоу БиХ није мијењао годинама.

"Ми морамо побољшати позицију потрошача и у јавним услугама, образовању, здравству. Ово је област која је динамична и потребно је на њој скоро годишње радити побољшања, поготово у задње вријеме потрошачи су свјеснији својих права и траже их", истакао је Баго.

Према његовим ријечима, у Српској је 2010. године донесен побољшан Закон о заштити потрошача, а у ФБиХ постоје велики проблеми на терену.