ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво13/03/2018

ДО САДА ВАКЦИНИСАНО ВИШЕ ОД 90 ОДСТО ДЈЕЦЕ

 

БИЈЕЉИНА, 13. МАРТА /СРНА/ - У бијељинском Дому здравља вакцинисано је 1.600 дјеце узраста до седам година против малих богиња, рубеола и паротитиса или више од 90 одсто њих, што је између осталог резултат кампање коју ова здравствена установа проводи од новембра прошле године.

 

Обухват старијих годишта, која би требало да добију двије дозе је нешто мањи, одосно вакцинисано је од 75 до 80 одсто пацијената.

С обзиром да је до прије само неколико мјесеци обухват вакцинације био до 55 одсто, из ове здравствене установе, одлучили су да покрену кампању позива родитеља, која је уродила плодом.

Начелник Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља у Бијељини Зоран Дакић рекао је Срни да охрабрује чињеница да је у односу на исти период прошле године три до четири пута повећан број вакцинисане дјеце.

"Охрабрује нас и радује што родитељи поштују ову обавезу и што се свијест о важности имунизације подиже на виши ниво", рекао је Дакић подсјећајући да вијест да ММР вакцина изазива аутизам потиче од једног чланка, објављеног прије 20 година у угледном међународном часопису.

Дакић наглашава да су све касније студије потврдиле да апсолутно нема никакве повезаности између ММР вакцине и аутизма, додајући да, без обзира на то шта се прича у јавности, вакцинација представља једини сигуран вид заштите.

"Мале богиње су обољење које се веома лако преноси. У уобичајеном клиничком току не изазива велике проблеме, али може да се деси да у два до три случаја на хиљаду обољелих лица дође до смртног исхода. Могуће компликације су запаљење плућа односно запаљење мозга", рекао је Дакић.

Он је навео да у посљедњих десетак година на овом подручју није забиљежен ниједан случај тежих нус-појава везаних за ММР вакцину.

Већина становника Семберије сматра да је имунизација потребна и да нас она штити од многобројних обољења, али има и оних који се двоуме, због ставова појединаца који се јавно противе вакцинацији дјеце.

Уколико родитељ или старатељ одбија вакцинацију, доктори су дужни да о томе обавијесте здравствену републичку инспекцију.

Прописане казне за одбијање вакцинације износе од 100 до 1.000 КМ, упозоравају из Дома здравља Бијељина и позивају родитеље да вакцинишу дјецу.