ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво13/03/2018

ОД 16. ДО 18. МАРТА ФИЛМСКИ КАМПУС У ЗВОРНИКУ

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 13. МАРТА /СРНА/ - Градоначелник Зворника Зоран Стевановић прихватио је реализацију пројекта Филмског кампуса арт документарца "Свијет филма", који ће бити одржан у овом граду од 16. до 18. марта у организацији Продукције "Први кадар" из Источног Сарајева и зворничког Дома омладине.

 

Циљ Филмскoг кaмпусa je стварање заједничког умјетничког документарног филма студената филмских академија и ученика средњих школа у Зворнику, који ће промовисати Град Зворник и његово културно-историјско насљеђе и туристичку понуду.

На јучерашњем састанку у Зворнику, градоначелник Стевановић и директор "Првог кадра" Витомир Митрић, усагласили су се да Филмски кампус арт документарца реализацијом планираних активности и остварујући зацртане циљеве доприноси не само додатној едукацији студената и средњошколаца, него и стварању јединственог културног и умјетничког простора региона, који представља одличну платформу за развој кинематографије, која ће кроз заједничке пројекте допринијети очувању културне баштине и традиције цијеле регије.

Према програму ове манифестације, студeнти филмских aкaдeмиja и учeници срeдњих шкoлa имaће прилику дa путем прeдaвaњa o истoриjи дoкумeнтaрнoг филмa, рaзвojу умjeтничкoг дoкумeнтaрнoг филмa кoд нaс, као и знaчajних филмских примjeра из истoриje дoмaћeг дoкумeнтaрнoг филмa, нaдoгрaдe знaњe o филмској умјетности, oткривajући сaсвим нoви пoглeд нa ствaрaњe умjeтничкoг дoкумeнтaрцa.

"Зajeднички рaд oмoгућaвa симбиoзу рaзличитих филмских шкoлa, приступa филму, a приje свeгa рaзличитих искустaвa, кoja ћe дoпринијeти нaстaнку aрт дoкумeнтaрнoг филмa. Њeгoв фeстивaлски живoт oмoгућићe прoмoциjу филмскoг ствaрaлaштвa Републике Српске, али и рeгиoнa и нa тaj нaчин дaти знaчajaн дoпринoс пoпулaризaциjи домаће кинeматогрaфиje", рекао је Митрић Срни.

Према његовим ријечима, током кампуса биће снимљен документарно-умјетнички филм о овом граду под називом "Зворник, то је мој град", који ће премијерно бити приказан у оквиру обиљежавања Дана града и потом на 12. Међународном филмском фестивалу "Први кадар".

"На отварању Филсмког кампуса биће приказана најбоља остварења `Првог кадра`, кратки играни филм `Флафи`, редитеља Лее Филиповски из Србије, добитника канадског признања за најбољи кратки играни филм, затим култни кратки играни филм `Љубав на први поглед`, добитник више од 50 најзначајнијих филмских награда, чију режију потписује Марк Плејн из Шпаније и један од најзначајнијих филмова нашег истакнутог документаристе Драгана Елчића `Чувари тишине`", прецизирао је Митрић.

Он је додао да ће ученици зворничких школа присуствовати и пројекцијама анимираних филмова фестивала "Први кадар", а студенти и средњошколци ће похађати и теоријска предавања из области документарног филма, чији су предавачи декан Академије уметности у Београду Драган Елчић, редитељ и оснивач Међународног филмског фестивала "Први кадар" Витомир Митрић и продуцент Александра Митрић Штифанић.