ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво13/03/2018

БУЏЕТСКА СРЕДСТВА ЗА РЈЕШАВАЊЕ ОПАСНОГ ОТПАДА

 

БЕОГРАД. 13. МАРТА /СРНА/ - Премијер Србије Ана Брнабић изјавила је данас да ће за рјешавање проблема са опасним индустријским отпадом морати да буду издвојена буџетска средства, а да ће контроле у тој важној еколошкој области бити пооштрене.

 

"Коначно смо почели да решавамо проблем опасног индустријског отпада у Србији, а који није од јуче, ни од прекјуче", рекла је новинарима Брнабићева поводом јуче откривене три нове локације у Панчеву и Баваништу са опасним отпадом.

Она је навела и да Влада Србије у сарадњи са осталим надлежним органима и безбједносним службама ради на откривању и отклањању тог, како га је назвала, "историјског отпада".

"Влада Србије ће морати да издвоји буџетска средства да се тај проблем реши", рекла је Брнабићева.

Одговарајући на питање о изградњи споменика убијеном премијеру Србије Зорану Ђинђићу и приједлогу да бивши предсједник Југославије Слободан Милошевић добије споменик, она је рекла да је поносна што је на челу Владе која је издвојила новац за споменик Ђинђићу.

Брнабићева је истакла и да је поносна и на све што је град Београд урадио у вези са тим спомеником.

Она је рекла да изградњи споменика Милошевићу у овом тренутку није питање за Владу Србије већ за град Београд.

Брнабићева је додала и да о изградњи споменика Милошевићу има "лично мишљење".

Одговарајући на питање о ставу министра трговине Србије Расима Љајића да Србије нема довољно капацитета у халал индустрији, Брнабићева је рекла да ће Влада Србије обезбјеђивањем сертификата за извоз омогућити развој те индустрије.

Брнабићева је навела да се ти сертификати обезбјеђују у преговорима са арапским државама.

"Ми нисмо планска економија и сва срећа да је тако, а понуда и тражња на тржишту ће омогућити и регулисати и развој те индустрије, рекла је она.

Према њеним ријечима, Влада Србије не улаже и неће улагати средства ни у једну индустрију, али ће и даље разним мјерама подржавати све привреднике, укључујући и из халал индустрије.

Одговарајући на питање о могућој реконструкцији Владе Србије, Брнабићева је поновила да о томе неће говорити "у јавности".

Она је одала признање новинарима на упорности због свакодневног постављања тог питања уз напомену да ће бити исто тако упорна у одговору.

"О томе ћу прво разговарати с мојим кабинетом и са председником Србије и најјаче странке /Српске напредне странке/ Александром Вучићем, која нас подржава у парламенту, а тек потом ћу изаћи у јавност", рекла је она.

Брнабићева је претходно отворила прву конференцију о развоју креативних индустрија у Србији.