ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија13/03/2018

БиХ ТРЕЋА РЕГИЈА ЗА ПРИВЛАЧЕЊЕ СТРАНИХ ИНВЕСТИЦИЈА

 

САРАЈЕВО, 13. МАРТА /СРНА/ - Магазин "Фориџен директ инвестмент" /Foreign Direct Investment/ рангирао је БиХ на треће мјесто као регију будућности за привлачење страних инвестиција по основу трошкова пословања за 2018. годину, саопштено је из Агенције за унапређење страних инвестиција у БиХ /Фипа/.

 

Директор Фипе Гордан Милинић данас је у Кану, као представник БиХ, примио награду овог магазина који је БиХ рангирао на треће мјесто у категорији средње-великих европских регија за страна улагања.

Милинићу су, као представнику БиХ, уручена и признања за Бијељину, Зворник и Западно-херцеговачки кантон.

У саопштењу се наводи да је ово значајно признање још један доказ да је БиХ профитабилна локација за страна улагања, те да би уз рјешавање кључних недостатака, које не могу надокнадити промотивне активности, могла реализовати већи прилив директних страних улагања.

У конкуренцији од 481 локације међу топ 10 инвестиционих дестинација у седам различитих категорија у погледу цјеновне конкурентности, по избору магазина нашли су се БиХ, Република Српска, Западно-херцеговачки кантон, те Бијељина, Приједор и Зворник.

За доношење одлуке о проглашењу најбољих европских градова и регија, стручни оцјењивачки тим узео је у обзир критеријуме као што су економски потенцијал, исплативост улагања, људски потенцијали, квалитет живота, пословно окружење, као и постојање стратегије за привлачење инвестиција.

Позиционирање на престижној топ листи европских градова и регија будућности представља директну препоруку потенцијалним инвеститорима о регијама у које треба улагати.