ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/03/2018

ДАНАС НАСТАВАК СУЂЕЊА МАХМУЉИНУ

 

САРАЈЕВО, 14. МАРТА /СРНА/ - Пред Судом БиХ данас ће бити настављено суђење команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

 

На суђењу одржаном 7. марта свједок Тужилаштва БиХ бивши командант 35. дивизије такозване Армије БиХ Фадил Хасанагић рекао је да је Махмуљин био упознат о нечовјечном поступању припадника одреда "Ел муџахедин" према ратним заробљеницима.

Хасанагић је појаснио да је као командант 35. дивизије такозване Армије БиХ усмено добио информацију о нечовјечном поступању према ратним заробљеницима, док је командант Трећег корпуса о томе добијао извјештаје од обавјештајних и безбједносних органа.

Свједок је навео да је 12. септембра 1995. године добио информацију о злостављању и убијању заробљеника, појаснивши да су о томе извјештаје сачињавали обавјештајни и безбједносни органи, које су достављали на истурено командно мјесто.

Оптужени Махмуљин је свједока питао "шта би се десило да је одлучено да се уђе у конфронтацију с одредом `Ел муџахедин` и да ли би дошло до сукоба", а Хасанагић је одговорио да би отпор био пружен, али да би он то ријешио.

Oптужница терети Махмуљина да, као командант Трећег корпуса такозване Армије БиХ у чијем је саставу дјеловао и одред "Ел муџахедин", ништа није предузео да спријечи злочин припадника овог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

Према наводима оптужнице, припадници одреда "Ел муџахидин" од 11. до 29. септембра убили су 52 ратна заробљеника.

Наставак суђења заказан је у 9.00 часова, најављено је из Суда.