ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија13/03/2018

"ФАЈНЕНШЕЛ ТАЈМС" СВРСТАО СРПСКУ У 10 МАЛИХ РЕГИЈА БУДУЋНОСТИ

 

БАЊАЛУКА, 13. МАРТА /СРНА/ - Представник Министарства за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске примио је данас у Кану награду којом је Република Српска сврстана у 10 малих регија будућности за 2018/2019. годину за стратегију привлачења страних улагања.

 

Додјелу награда европских градова и регија будућности као локација за стране инвестиције је организовао Часопис за директне стране инвестиције /ФДИ/, који издаје "Фајненшел тајмс".

Подаци су прикупљени за 489 локација - градова и регија у пет категорија: економски потенцијал, трошковна ефикасност, људски капитал, инфраструктура и пословно окружење, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу.

Осим тога, оцјењивана је и шеста категорија, стратегија привлачења страних улагања. У тој категорији биране су најбоље локације за инвестирање између 146 апликација.

У саопштењу се наводи да ова награда реномираног часописа представља значајну промоцију Српске на међународној мапи локација за инвестирање и резултат је континуираних активности које Министарство за економске односе и регионалну сарадњу спроводи у сарадњи са другим министарствима Владе Републике Српске и јединицама локалне самоуправе.

Признања су у својим категоријама добили и градови Бијељина и Зворник за трошковну ефикасност, као и Приједор за трошковну ефикасност и стратегију, које су чланице Сарадничке мреже Министарства.

Путем Сарадничке мреже спроводи се програм постинвестиционе подршке инвеститорима, који има за циљ отклањање препрека у пословању и подстицање постојећих инвеститора на реинвестирање.

Осим овог програма, системски се спроводе и други програми привлачења страних инвестиција, као што су кампање циљаног привлачења инвестиција, те промотивне активности путем представништава Републике Српске у иностранству, кроз електронске медије (портале www.investsrpska.net, www.regodobrenja.net), те директну подршку свим заинтересованим инвеститорима путем Министарства и кроз Савјет за стране инвеститоре Републике Српске.

Часопис ФДИ /Foreign Direct Investment/ има 15.284 активних корпоративних читатеља и информише доносиоце одлука о најновијим промјенама на глобалној инвестиционој мапи. Покренут 2001. године, ФДИ је основан са циљем да буде водећи наслов за пословање у условима глобализације.