ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија13/03/2018

РАЗГОВАРАНО О МОГУЋНОСТИМА САРАДЊЕ У ПОЉОПРИВРЕДИ

 

БАЊАЛУКА, 13. МАРТА /СРНА/ - Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић разговарао је данас у Бањалуци са аташеом за пољопривреду Амбасаде Чешке у Београду Павелом Свободом о унапређењу пољопривредне и прехрамбене индустрије у Српској, као и о искуствима Чешке у овој области.

 

"У Чешкој више нема домаћих ланаца, али је то земља са најмањом стопом незапослености, негдје око четири одсто што представља позитивне помаке", рекао је Стевандић новинарима након састанка.

Свобода је рекао да је тренутно највећа сарадња између Српске и Чешке у сектору мљекарства, те изразио наду да ће сарадња бити унапређења.

Он је навео да су у Чешкој присутне велике пољопривредне компаније, за разлику од овог региона, те поручио да је за успјешан рад важно удруживање малих пољопривредних произвођача у задруге.

Састанку су присуствовали и домаћи пољопривредни произвођачи, а представник Земљорадничке пољопривредене задруге "Круг" Синиша Лепир каже да су од аташеа сазнали како је Чешка од производње у систему крава-теле успјела да направи бренд.

"Осамдесет одсто укупне товне јунади која се увози у Српску потиче из Чешке", рекао је Лепир.

Он је навео да је тренутно у Српској пет хиљада грла у овом систему пријављено за субвенцију, те да су процјене да је у БиХ могуће 70.000 грла добити том производњом.