ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Стање на путевима14/03/2018

И ДАЉЕ ОБУСТАВЉЕН САОБРАЋАЈ ИЗМЕЂУ КОЗАРСКЕ ДУБИЦЕ И КОСТАЈНИЦЕ

 

БАЊАЛУКА, 14. МАРТА /СРНА/ - Саобраћај на магистралном путу Козарска Дубица-Костајница између мјеста Шпиља и Вриоци потпуно је обустављен за све категорије возила због изливања ријеке Уне и одвија се алтернативним правцима.

 

Због изливања ријеке Сане у прекиду је одвијање саобраћаја на правцима Приједор-Бишћани, Благај–Радомировац, Благај-Дворна, Урије-Шућа и Благај – Витасовци.

Због слијегања коловоза на плочастом пропусту регионалног пута Моштаница-Козарска Дубица у мјесту Божићи, саобраћај је обустављен и постављена је вертикална сигнализација.

И даље је због активирања клизишта обустављен саобраћај на регионалном путу Каран-Нови Град и постављени су вертикална сигнализација и физичке препреке.

На већини осталих путева у Републици Српској саобраћај се јутрос одвија по мјестимично мокрим и клизавим коловозима, а из Ауто-мото савеза /АМС/ Републике Српске скрећу пажњу на мјестимично смањену видљивост због јутарње магле у котлинама и дуж ријечних токова, као и преко планинских превоја.

У вишим планинским предјелима и преко превоја због ниске јутарње температуре могућ је наилазак на поледицу.

Учестали су одрони земље или камења на коловоз на свим дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина, посебно на правцима Карановац-Кнежево-Угар, Карановац-Црна Ријека-Мркоњић Град, Сарајево-Фоча, Фоча-Шћепан Поље, Зворник-Коњевић Поље, Каракај-Цапарде, Вишеград-Устипрача-Рогатица и Вишеград-Бродар-Рудо.

На дионици магистралног пута Клашнице-Прњавор у мјесту Хрваћани, на укрштању магистралног пута са ауто-путем у зони вијадукта Црквиште, због изградње ауто-пута, обустављен је саобраћај и преусмјерен на привремену заобилазницу у непосредној близини.

Због изградње кружне раскрснице у Прњавору, измијењен је режим одвијања саобраћаја на магистралном путу Клашнице један-Прњавор-Горња Вијака.

С циљем безбједног одвијања саобраћаја на аутопуту "9. јануар" Прњавор-Добој, успостављен је посебан режим саобраћаја у подручју петљи "Прњавор" и "Јоховац".

Због санационих радова саобраћај је потпуно обустављен за све категорије возила на дионици магистралног пута Бијељина-Главичице у улицама 27. марта и Српске војске у Бијељини.

Путничка возила преусмјеравају се на градске улице, а саобраћај теретних возила одвија се искључиво обилазницом.

У току су радови на дионици магистралног пута Лончари-граница Републике Српске/Брчко дистрикта /Брчко један/ и граница Републике Српске/Брчко дистрикта /Брчко два/-Доња Буковица, због чега је саобраћај преусмјерен на обилазни пут са десне стране из првца Брчког.

Због активираних клизишта једном траком наизмјенично саобраћа се на магистралном путу Мркоњић Град-Кључ у мјесту Драгорај, док се саобраћај одвија успорено на магистралном путу Бањалука-Јајце, на локалитету Српских Tоплица.

Због активираних клизишта саобраћај се одвија наизмјенично једном коловозном траком на регионалним путевима Карановац-Кнежево, у мјесту Љубачево, на дионици Укрина-Горња Вијака и Братунац-Дрињача.

У току је изградња водовода на подручју насеља Шњеготина, општина Челинац, због чега је измијењен режим одвијања саобраћаја на дионици регионалног пута Укрина-Клупе.

Једном траком, наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћај се одвија на дионици регионалног пута Обудовац два-Лончари.

У току су радови на изградњи новог моста преко ријеке Зовидолке, на регионалном путу Невесиње-Берковићи у мјесту Зови До.

Саобраћај се одвија једносмјерно преко привремено изграђеног моста у непосредној близини и регулисан је привременом сигнализацијом.

На регионалном путу Површнице-Лопаре саобраћај теретних возила и даље је преусмјерен на путни правац Лопаре-Прибој-Бањ Брдо.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини-граница БиХ/Црне Горе /Шћепан Поље/ забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

У току је превентивна кампања под називом "Освјетлај образ домаћине! Означи трактор жутим ротационим свјетлом", која ће трајати до краја марта, а спроводи је АМС Републике Српске у сарадњи са Министарством саобраћаја и веза, Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарством унутрашњих послова Републике Српске и локалним заједницама.

Кампањом се жели утицати на промјену ставова код возача трактора како би на путу учествовали са технички исправним трактором, чистим и исправним свјетлосно-сигналним уређајима, користили жуто ротационо свјетло, безбједно превозили лица и терет на тракторској приколици.

У току је и традиционална републичка кампања "Возачи, школа је за нас, опрез је за вас", а АМС Републике Српске позива возаче да возе опрезно у зонама основних и средњих школа, те да обрате посебну пажњу на ђаке који се крећу дуж коловоза.

У току је и републичка превентивна кампања "Буди видљив, не буди фигура" коју спроводи АМС Републике Српске и Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске, а основна порука кампање јесте видљивост пјешака.

У Федерацији БиХ на регионалном путу Дрвар-Мартин Брод због већег одрона на снази је обустава саобраћаја.

Учестали су одрони земље или камења на коловоз и на осталим дионицама које пролазе кроз усјеке, као и преко планинских превоја, укључујући путне правце Србљани-Босанска Крупа, Јабланица-Мостар и Бугојно-Нови Tравник.

На дионици ауто-пута Сарајево запад-Лепеница због активног клизишта на локалитету Бан Брдо саобраћај је у тунелу Игман, као и на мјесту радова, преусмјерен из возне у претицајну траку.

У термину од 7.30 до 17.00 часова изводе се радови на реконструкцији расвјете у тунелу Јајце два на магистралном путу. За вријеме извођења радова саобраћај се одвија наизмјенично једном траком.

Једном траком саобраћа се и на магистралном путу Ресановци-Дрвар због урушавања потпорног зида.

На граничним прелазима у БиХ јутрос нема дужих задржавања.