ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет14/03/2018

ПРЕМИНУО СТИВЕН ХОКИНГ

 

КЕМБРИЏ, 14. МАРТА /СРНА-Ројтерс/ - Познати физичар и један од највећих научника данашњице Стивен Вилијам Хокинг преминуо је у 76. години, саопштено је из породице чувеног физичара.

 

Хокинг је истраживао границе људског разумијевања пространства свемира и бизарног подмолекуларног свијета квантне теорије.

Рад чувеног научника је варирао од поријекла самог универзума, преко узбудљиве могућности путовања кроз вријеме, све до мистерија црних рупа у свемиру.

Моћ Хокинговог ума била је у супротности са слабошћу његовог тијела, усљед болести пропадања моторних неурона, од које је оболио када је имао 21 годину.

Хокинг је већину свог живота био прикован за инвалидска колица, а како се његово здравствено стање погоршавало, био је принуђен да говори уз помоћ синтисајзера говора и да комуницира помјерањем обрва.

"Мислим да је веома непоштено. Зашто се ово мени дешава?", једна је од реченица у Хокинговој књизи у којој се говори о његовој болести.

Хокинг је постао популаран након објављивања књиге под називом "Кратка историја времена" 1988. године, једне од најкомплекснијих књига која је достигла масовну популарност и на листи бест-селера "Сандеј тајмса" остала 237 седмица.

"Мој изворни циљ је био да напишем књигу која би се продавала на полицама књига на аеродромима. Како бих био сигуран да је књига разумљива, дао сам медицинским сестрама да ју прочитају. Мислим да су већину тога разумјеле", рекао је Хокинг у периоду када је књига објављена.