ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет14/03/2018

ЛОНДОН ЖЕЛИ ДА РУСИМА ОДУЗМЕ МУНДИЈАЛ И УВЕДЕ ИМ НОВЕ САНКЦИЈЕ

 

ЛОНДОН/МОСКВА, 14. МАРТА /СРНА/ - Британске власти желе да максимално заоштре односе са Русијом, нађу изговор за нове санкције и покушају да премјесте Свјетско првенству фудбалу из Русије у Енглеску, сматрају руски аналитичари.

 

Реторика британског премијера Терезе Меј док је оптуживала Москву за покушај убиства бившег руског двоструког агента Сергеја Скрипала звучала је ратнохушачки, али Русији није објављен рат, наводи политиколог Владимир Брутер.

Њена реторика имала је три циља. Први - наставак притиска на Русију. Други - покушај да се Русија испровоцира и повуче неадекватне потезе, што они одавно прижељкују. Трећи - координација, усаглашавање напора са Вашингтоном и консолидација унутрашњих британских политичких снага против Русије.

Експерти су сагласни у вези са тим да би овај случај могао да доведе до заоштравања односа Лондона и Москве, а увјерени су и да би Британци то могли искористити као изговор за увођење нових санкција Русији.

Руски аналитичар Михаил Нејжмаков оцјењује да су те оптужбе британског премијера само увертира за нове антируске санкције и истиче да је ријеч о информационом рату против Русије.

"Те оптужбе су танке, неубједљиве, неосноване и изнесене без доказа, али са информационе тачке гледишта, публика, која је већ ионако затрована причама о наводној руској пријетњи, могла би олако да их прихвати, макар у прво вријеме док се емоције не стишају", наводи он.

Директор аналитичког Центра ветерана државне безбједности "Вимпел" Сергеј Кривошејев сматра да би требало поставити питање коме убиство бившег обавјештајца одговара.

"Јасно је да Русији то апсолутно не би одговарало. Зашто би Русија то радила уочи предсједничких избора и Свјетског првенства у фудбалу? Испада да је то одговарало енглеској страни. Тај издајник је у Русији своје одлежао и размијењен је за наше људе.

То јест, њега су пустили - ништа му у Русији није урађено. Он је изабрао да живи у Енглеској и чини се да је направио погрешан избор. Резултат је видљив. Он није први коме се тако нешто догодило у тој земљи", наводи Кривошејев, а преноси "Спутњик".

Према његовим ријечима, таквим оптужбама треба да се оклевета руски предсједник Владимир Путин уочи предсједничких избора, као и да се спријечи одржавање Свјетског првенства у фудбалу у Русији.

"Они би жељели да Свјетско првенство у фудбалу буде премјештено у Енглеску. То су одавно хтјели и радили су много тога како би Русији проузроковали проблеме, а посебно су то чинили након што је наш предсједник говорио о новом руском наоружању, због чега су се мало уплашили", каже Кривошејев.