ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/03/2018

СВАКОДНЕВНЕ АКТИВНОСТИ НА ЗАШТИТИ ПРАВА ПОТРОШАЧА

 

БАЊАЛУКА, 14. МАРТА /СРНА/ - Инспекторат Републике Српске је у 2017. години извршио више од 27.200 контрола од чега више од 5.000 ванредних по различитим представкама грађана или других физичких и правних лица.

 

"Упркос томе што нису све представке и захтјеви били основани, због оних случајева који су резултирали заштитом интереса потрошача и законом загарантованих права, инспекције ће и даље одговарати на сваки захтјев грађана Српске", саопштено је из Инспектората поводом 15. марта - Свјетског дана права потрошача.

У саопштењу се додаје да Инспекторат свакодневним превентивним и корективним радом предузима активности на унапређењу поштивања права потрошача у Српској и, у сарадњи са ресорним министарствима и удружењима за заштиту права потрошача, током цијеле године предано раде на спровођењу закона, али и освјешћивању потрошача о њиховим правима.

Мисија Инспектората, како се наводи, је да својим радом створи позитивну атмосферу за оснаживање потрошача и потрошачке културе.

"Чињеница да се сви грађани Републике Српске у свакодневном животу у различитим областима налазе у улози потрошача, приликом куповине намирница, коришћења услуга превоза, здравствених услуга и слично, показује колико је заштита потрошачких права широка и комплексна област", наглашавају и Инспекторату.

Иако су у протеклим годинама направљени значајни помаци по питању информисаности самих потрошача о њиховим правима, као и свијести привредних субјеката о обавезама према потрошачима, Инспекторат ће континуирано радити на едукацији и заштити потрошачких права, наводи се у саопштењу.

Инспекторат Српске је позвао грађане да се обрате овој институцији у сваком случају када сматрају да су им права на било који начин ускраћена.

Свјетски дан права потрошача први је пут обиљежен 15. марта 1983. године и од тада се користи као важна прилика за покретање различитих кампања.

Свјетски дан права потрошача је и прослава солидарности у оквиру међународног покрета потрошача који има задатак да промовише основна права свих потрошача, захтијева поштовање и заштиту тих права, те протестује против злоупотреба тржишта.