ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет14/03/2018

ПОВЕЋАН ГЛОБАЛНИ ИЗВОЗ - ПРЕДЊАЧЕ АМЕРИКА, РУСИЈА, ФРАНЦУСКА...

 

ЛОНДОН, 14. МАРТА /СРНА/ - Глобална трговина оружјем у посљедњих пет година повећана је за десет одсто - највећи извизник су САД са 34 одсто удјела у трговини, а слиједи Русија са 22 одсто, наводи Институт за мировне студије СИПРИ из Стокхолма.

 

Послије САД и Русије, на списку извозника слиједе Француска, Њемачка и Кина, док је Индија највећи увозник оружја.

Пораст продаје стручњаци објашњавају највише повећаном набавком оружја у Азији, Океанији и на Блиском истоку.

Извјештај се односи на крупно оружје, попут ракетних система, авиона и тенкова, а не обухвата пушке, пиштоље и муницију.

САД су повећале извоз оружја за четвртину и извозе га у 98 држава. Уговоре је највећим дијелом закључивала администрација бившег америчког предсједника Барака Обаме.

У посљедњем петогодишњем раздобљу руски извоз је опао за седам одсто, али та земља и даље заузима друго мјесто у свјетској трговини крупним оружјем.

Упркос политичким расправама на Западу о томе треба ли извозити у земље које су у рату, САД и европске државе остају главни извозници за регион погођен сукобом.

Највећи увозник оружја остаје Индија, која је купила 12 одсто укупне количине.

СИПРИ у анализи то објашњава дугогодишњим напетостима између Индије и Пакистана, односно Кине, те чињеницом да индијска војна индустрија и даље нема могућности да сама произведе модерно оружје.

Други највећи увозник је Саудијска Арабија, која је утростручила набавке, а слиједе Египат, Уједињени Арапски Емирати и Кина. При томе је Кина смањила увоз за петину јер производи све више домаћег оружја.

Европске државе увозиле су 22 одсто мање наоружања у посљедњих пет година. Према анализи стручњака, очекује се нови пораст увоза због тензија са Русијом, преносе војни портали.