ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика14/03/2018

МЕКТИЋ: НЕ КРИТИКУЈЕМ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ, НЕГО ЊЕНУ ВЛАСТ

 

САРАЈЕВО, 14. МАРТА /СРНА/ - Министар безбједности БиХ Драган Мектић изјавио је данас у Сарајеву да се не односи критички према Републици Српској него, како је рекао, њеној власти и политичкој криминализацији Српске.

 

Коментаришући изјаву министра унутрашњих послова Републике Српске Драгана Лукача да ради према налогу међународних ментора и Бакира Изетбеговића, Мектић је на конференцији за новинаре рекао да он мисли својом главом и нема никаквих ментора.

"За мене су ментор Устав и закони ове државе", истакао је Мектић.

Он је рекао да сви у власти Републике Српске имају једног ментора који је Републику Српску довео у такву ситуацију у какву је довео, те додао да је "МУП Српске у катастрофалном стању".

Мектић се осврнуо и на своје најновије изјаве о најављеном доласку руских "Ноћних вукова" у Републику Српску.

Наводећи да су они са становишта неких међународних организација, ЕУ, па и САД процијењени као озбиљна пријетња безбједности, Мектић је рекао да нема ниједан разлог да то демантује.

"Немамо неких негативних искустава. Неколико пута су били у БиХ, али неке намјере, које договара власт Републике Српске да дођу на дан избора, као група за притисак, мени указује на то да могу да буду пријетња и мени је то озбиљна пријетња", истакао је Мектић.

Он је и овом приликом поставио питање Лукачу ко је и зашто довео 2014. године 120 козака у Републику Српску, наводећи да је козаке тајно са аеродрома у Београду у Републику Српску превезао МУП Српске.

"Дио је био смјештен у специјалној бази полиције Републике Српске, дио у хотелу `Сан` у Лакташима и били су намијењени за прављење инцидентне ситуације овдје", тврди Мектић.

На питање има ли доказе за своје изјаве да млади Срби одлазе на обуку у Русију, Мектић је рекао да постоји снимак који су сви могли да виде у јавности, што сматра довољним доказом.

Мектић је додао да су тероризам, радикални исламизам и екстремизам опасности по безбједност у БиХ и подсјетио да је 16 повратника са ратишта у Сирији правоснажном пресудом осуђено на казну затвора.

"Колико пута сам говорио о исламском радикализму, екстремизму, тероризму и свему томе, о одласцима на ратиште у Сирију, а да нисам поменуо ове друге организације? Чисто гледам шта је безбједносни проблем и о томе говорим", рекао је Мектић.

Када је у питању Равногорски четнички покрет, Мектић је истакао да све док не наруше безбједност или почине неко кривично дјело, нема елемената да се реагује према њима.