ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/03/2018

ЋАЈИЋ: ЗАДРЖАН ПОВОЉАН БЕЗБЈЕДНОСНИ АМБИЈЕНТ

 

ПАЛЕ, 14. МАРТА /СРНА/ - Замјеник начелника Полицијске управе Источно Сарајево Предраг Ћајић изјавио је данас да у фебруару ове године на подручју те управе није регистровано ниједно кривично дјело против живота и тијела са већим степеном друштвене опасности, те да је задржан повољан безбједносни амбијент.

 

Ћајић је на конференцији за новинаре на Палама рекао да у том периоду нису регистрована ни кривична дјела која би по својој природи могла да изазову узнемиреност грађана.

Он је навео да су полицијски службеници у фебруару евидентирали 48 кривичних дјела, што је за два више у односу на исти мјесец прошле годинe, те да је надлежном тужилаштву поднесено 35 извјештаја против 39 лица, од којих је 20 повратника и један малољетник.

Ћајић је додао да су у области јавног реда и мира регистрована 32 нарушавања, што је за 60 одсто више у односу на исти мјесец прошле године, док су у области безбједности саобраћаја регистроване укупно 74 саобраћајне незгоде, гдје се биљежи повећање за 11 саобраћајних незгода у односу на исти мјесец лани.

Ћајић је напоменуо да је Полицијска управа Источно Сарајево сачинила план обезбјеђења фестивала "Егзит 84", који се од сутра до недјеље, 18. марта, одржава на Јахорини, и на коме се очекује посјета више хиљада људи.

"Према плану у обезбјеђењу ће, осим полицијских службеника ове Управе, учествовати и полицијски службеници из других организационих јединица МУП-а Републике Српске, све са циљем што бољег обезбјеђења скупа и стварања повољног безбједносног стања", навео је Ћајић.

Он је апеловао на посјетиоце да избјегавају и суздржавају се од управљања возила под дејством алкохола или других забрањених средстава, како би манифестација била безбједна за све учеснике.

"Иако су капацитети паркинга на Јахорини ограничени, за сада се неће мијењати режим саобраћаја", рекао је Ћајић, додајући да је овим планом једино предвиђено кретање аутобуса на релацији Јахорина-Подграб, који се неће враћати истим правцем како не би дошло до закрчења саобраћаја, већ ће то бити кружни пут само за аутобусе.

Износећи податке за фебруар ове године у Сектору криминалистичке полиције Полицијске управе Источно Сарајево, начелник сектора Небојша Поповић рекао је да је претходног мјесеца забиљежен висок степен расвијетљености кривичних дјела по познатом и непознатом починиоцу.

"Коефицијент укупне расвијетљености износи 89,8 одсто, док је коефицијент расвијетљености кривичних дјела по непознатом починиоцу 66,67 одсто. У моменту пријављивања по непознатом починиоцу регистровано је 14 кривичних дјела, а накнадним оперативним радом расвијетљено је 10, од чега девет из ове и једно кривично дјело из претходне године", навео је Поповић.

Он је истакао да је највише кривичних дјела регистровано у области општег криминалитета, њих 39, осам кривичних дјела из привредног криминалитета и једно у вези са злоупотребом дроге.

Поповић је навео да су из области привредног криминалитета надлежним тужилаштвима поднесена три извјештаја против пет лица за осам кривичних дјела, а ријеч је о проневјери, злоупотреби службеног положаја или овлаштења и фалсификовању службене исправе.

Материјална штета причињена извршењем ових кривичних дјела износи 11.796 КМ, док је утврђени износ противправне имовинске користи 12.138 КМ.

Према његовим ријечима, приоритет полицијских службеника ове управе у наредном периоду, нарочито криминалистичке полиције, биће на спречавању криичних дјела из области злоупотребе дроге, кривичних дјела из области привредног криминалитета, као и расвјетљавање кривичних дјела по непознатом починиоцу који су регистровани у претходном периоду.

Начелник Сектора полиције у Полицијској управи Источно Сарајево Бранимир Шеховац оцијенио је да је безбједносна ситуација на задовољавајућем нивоу.

Он је додао да су се у фебруару догодиле 74 саобраћајне незгоде, у којима није било смртно страдалих лица, као ни прошле године у упоредном месецу, док су регистрована 2.073 прекршаја у саобраћају и санкционисано 1.912 учесника у саобраћају.

Шеховац наглашава да је по основу Закона о оружју и муницији евидентирано шест прекршаја, а када је ријеч о насиљу у породици у фебруару је евидентирано осам случајева, од чега три била кривична дјела и пет прекршаја.