ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/03/2018

ПРОТЕСТ У СКОПЉУ ЗБОГ ЗАКОН О ЈЕЗИЦИМА

 

СКОПЉЕ, 14. МАРТА /СРНА/ - Испред македонског Собрања у Скопљу окупила се већа група људи који су против усвајања Закона о употреби језика, о којем ће данас расправљати парламент.

 

Демонстранти узвикују "У Македонији на македонском".

Улица испред Собрања забрањена је за саобраћај. Примијетно је појачано присуство полиције.

Закон о употреби језика, којим се уводи већа заступљеност албанског језика у Македонији, усвојен је 11. јануара, у одсуству опозиције, али је предсједник државе Ђорђе Иванов одбио да га потпише и вратио га у нову парламентарну процедуру.

Опозициона ВМРО-ДПМНЕ је након тога поднијела 35.569 амандмана на тај закон, а из странака парламентарне већине најављивано је да ће ти амандмани бити одбачени и да ће се одмах прећи на гласање.

Предсједник Собрања Талат Џафери позвао је лидере владајуће СДСМ Зорана Заева и опозиционе ВМРО-ДПМНЕ Христијана Мицковског на састанак, у покушају да се нађе рјешење за ово питање.

Мицковски је најавио да ће данашњој сједници присуствовати његова странка, која је бојкотовала сједнице парламента због хапшења и притварања њених посланика који су осумњичени да су учествовали у насиљу у Собрању 27. априла прошле године.

Заев, који је и македонски премијер, прије два дана најавио је да ће ове седмице бити усвојен Закон о употреби језика.

Иванов и ВМРО-ДПМНЕ сматрају да је закон неуставан и да не може да се спроведе у пракси.