ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет14/03/2018

БРИТАНИЈА ПРОТЈЕРУЈЕ 23 РУСКИХ ДИПЛОМАТА

 

ЛОНДОН, 14. МАРТА /СРНА-Ројтерс/ - Велика Британија ће протјерати 23 руских дипломата као одговор на напад нервним гасом на бившег руског обавјештајца Сергеја Скрипаља, изјавила је британски премијер Тереза Меј.

 

Она је током обраћања Парламенту рекла да ће Британија руске дипломате, који су идентификовани као недекларисани обавјештајни службеници, протјерати на основу Бечке конвенције и да имају седам дана да напусте земљу.

Мејова је рекла да ће највеће протјеривање из Лондона у посљедњих 30 година деградирати руске обавјештајне способности у Британији у наредним годинама.

"Замрзнућемо руску државну имовину када год имамо доказ да би та имовима могла бити искориштена за пријетњу животима или имовини британских држављана и свих оних који бораве у Великој Британији", изјавила је Мејова.

Она је додала да неће бити толерисане пријетње британском народу и осталима на британском тлу од стране руских власти, нити ће бити толерисано флагрантно кршење међународних обавеза Русије.

"Ми немамо неслагања са руским народом. Трагично је то што је предсједник Владимир Путин одлучио да дјелује на овај начин", рекла је Мејова.

Руски посланик Владимир Џабаров изјавио је да не одбацује могућност да Москва протјера више од 23 британских дипломата из Русије, јавила је агенција РИА.

Џабаров, замјеник предсједника комитета за спољне послове у горњем дому руског парламента, коментарисао је информацију да ће Британија протјерати 23 руских дипломата.

Сергеј Скрипаљ и његова кћерка Јулија налазе се у болници након што су били жртве напада нервним гасом 4. марта у енглеском граду Солсберију.

Кремљ је раније саопштио да Москва нема ништа са нападом на двостуког агента и његову кћерку.