ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет14/03/2018

РУСКА ХУМАНИТАРНА МИСИЈА ФИНАНСИРА СОЛАРНЕ ПАНЕЛЕ НА ДОМУ ЗДРАВЉА

 

БИЛЕЋА, 14. МАРТА /СРНА/ - На двије зграде Дома здравља у Билећи ускоро ће бити постављени соларни панели које ће у потпуности финансирати Руска хуманитарна мисија, што ће знатно допринијети смањењу трошкова струје и олакшати функционисање ове здравствене установе.

 

Процјењује се да је инвестиција вриједна од 80.000 до 100.000 КМ и прва је овакве врсте у Републици Српкој коју финансира ова руска невладина организација.

Директор билећког Дома здравља Славко Бољановић рекао је новинарима да ће на великој згради бити уграђени панели који ће производити око 50 киловата струје, док ће на малој згради производити око 10 киловата и имаће акумулаторску станицу.

Бољановић је додао да ће им реализација овог пројекта много значити, првенствено када је ријеч о рачунима за електричну енергију, који су мјесечно износили око 5.000 КМ.

"Мислим да ћемо те рачуне добро смањити. Тренутно за утрошену електричну енергију дугујемо тридесетак хиљада КМ, што нам и ствара огроман проблем у функционисању", рекао је Бољановић.

Пројекат је урађен, а радове ће изводити фирма "Телефон инжењеринг" из Београда.

Извршни директор Руске хуманитарне мисије Алексеј Полковников је истакао да му је драго што ће финансирати пројекат који ће допринијети бољем функционисању здравствене установе у једној малој општини, те напоменуо да им се за помоћ обратио менаџмент Дома здравља у Билећи.

"Ово је први пројекат у Републици Српској који ми финасирамо, а односи се на соларне панеле, али није једини, јер имамо планове за инвестирање и у здравство и образовање", рекао је Полковников.

Он каже да су у Министарству здравља Републике Српске разматрали неке пројекте које се тичу медицине, појашњавајући да је у плану да раде "покретну болницу", гдје би заједно екипе љекара из Русије и Републике Српске пружале помоћ пацијентима у тешко доступним крајевима.

"То ће бити љекари опште праксе и основних специјалистичких грана", каже Полковников.

Спона између Дома здравља у Билећи и Руске хуманитарне мисије били су Билећанин Дејан Радмиловић и Бранимир Нешић који раде у адвокатској канцеларији Горана Петронијевића у Београду.

Радмиловић каже да сарађује са овом организацијом и да је након сазнања да планирају финансирање неких пројеката у Републици Српској замолио да једна инвестиција дође у Билећу.

Представник извођача радова Никола Шакан, каже да ће пројекат почети врло брзо и да ће бити завршен најдуже за два мјесеца.

Он је истакао да је опрема врло квалитетна, а да је ова фирма са великим искуством и са више од 1.000 реализованих оваквих система.