ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/03/2018

ИНСТИТУТУ ЗА НЕСТАЛА ЛИЦА БиХ ДОНИРАНО 15 ПРЕНОСНИХ РАЧУНАРА

 

САРАЈЕВО, 14. МАРТА /СРНА/ - Међународни комитет Црвеног крста /МКЦК/ донирао је данас у Сарајеву 15 нових преносних рачунара Институту за нестала лица БиХ, намијењених регионалним и теренским центрима тог института.

 

Донирана опрема знатно ће унаприједити обраду података прикупљених од Међународног комитете Црвеног крста с циљем проналаска локација појединачних и масовних гробница.

Као неутрална и независна организација, МКЦК има приступ међународним архивима у надлежности Суда у Хагу и користи их како би пронашао информације у хуманитарну сврху проналаска несталих лица, саопштено је из Међународног комитета Црвеног крста.

Само у посљедње двије године, стручњаци МКЦК прикупили су и обрадили више од 50.000 страница документације везаних за сукоб у БиХ, од којих је 12.400 до сада предато Институту за нестала лица на даљу анализу и потенцијалну акцију.

Координатор МКЦК за нестала лица на западном Балкану Фабијан Бурдије рекао је да недавна открића нових гробница показују да даља улагања могу донијети значајне резултате, и да ће Међународни комитет Црвеног крста знатно проширити свој истраживачки тим и обим свог дјеловања, те тражити приступ другим међународним и домаћим архивима широм регије.

Суочен са сталним смањењем идентификација током посљедњих година, Бурдије је истакао да је МКЦК одлучио да у сљедећих пет година појача своје напоре и предузме све што је могуће да би се расвијетлила судбина што већег броја несталих лица.

Он је додао да осим интензивније претраге архива, стратегија предвиђа наставак психосоцијалне подршке породицама несталих особа, уску сарадњу са цивилним друштвом, академским круговима и осталим актерима, као и јачање локалних форензичких капацитета.

"МКЦК се залаже за убрзавање тих напора у наредних пет година и пружање додатне подршке на основу свог стручног знања. Али то не можемо учинити сами. Убрзавање процеса тражења и идентификације и подршка породицама захтијева истинску преданост власти и заједнички напор широм регије", нагласио је Бурдије.

Он је навео да породице имају право да сазнају шта се десило са њиховим несталим члановима и гдје се они налазе, а власти одговорност и обавезу да их подрже и пруже им одговоре.

"Заједно можемо да помогнемо породицама и заједницама, које још чекају одговоре, да жале у достојанству", закључио је Бурдије и позвао надлежне органе да значајније подрже Институт за нестале особе.

Према подацима Међународног комитета Црвеног крста, у БиХ се и даље трага за око 6.700 несталих лица.