ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/03/2018

СУТРА СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ У БЕОГРАДУ ПОВОДОМ ДАНА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

 

БЕОГРАД, 14. МАРТА /СРНА/ - Представништво Републике Српске у Србији приредиће сутра у Београду свечани пријем поводом Дана Републике Српске и 26 година од проглашења првог Устава Српске на којем се очекује присуство званичника Србије и Српске.

 

Званицама ће се пригодном бесједом обратити предсједник Републике Српске Милорад Додик, благослов скупу даће Његова светост патријарх српски Иринеј, а као домаћин пријема ријечи добродошлице упутиће директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.

У умјетничком дијелу програма учествују Гудачки састав Бањалучке филхармоније и солисти Валентина Милекић, Кристина Ивановић, Ана Марковић Малбаша и Синиша Пајић, саопштено је из Представништва Републике Српске у Београду.

Према до сада потврђеним најавама, пријему ће, осим званичника Србије и Републике Српске, присуствовати представници дипломатског кора у Београду, личности из свијета културе, умјетности, науке, просвјете, привреде и спорта Србије и Српске.

Четврти пријем поводом Дана Републике Српске биће организован у Старом двору /Скупштини града Београда/, са почетком у 18.00 часова.

Република Српска обиљежава Дан Републике 9. јануара јер је тог датума 1992. године основана под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима која су се тицала опстанка Југославије и након што су припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали констутитивни статус.

Скупштина српског народа у БиХ 28. фебруара 1992. године донијела је први Устав Српске Републике БиХ, као највиши општи правни акт, чиме је формалноправно настао државноправни субјект српског народа.