ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика14/03/2018

УСВОЈЕН ЗАКОН О ЈЕЗИЦИМА, УМАЛО СУКОБ ГРУЕВСКОГ И ЏАФЕРИЈА

 

СКОПЉЕ, 14. МАРТА /СРНА/ - Македонско Собрање је, без расправе о 35.500 амандмана опозиције, усвојило закон којим албански постаје други званични језик у тој земљи.

 

Изгласавању Закона о језицима претходио је инцидент јер је доскорашњи лидер ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски пришао столу предсједника парламента Талата Џаферија, извадио Џаферијеву картицу из система за гласање и пролио воду по столу, након чега је Џафери прогласио паузу.

Између Џаферија и Груевског стало је обезбјеђење, па је инцидент прекинут, преносе медији.

Закон о језицима подржала су 64 од 120 посланика у Собрању, чиме је стављена тачна на двомјесечно "натезање" власти и опозиције у вези са усвајањем овог акта.

Собрање је овај закон донијело већ средином јануара, али је тај акт враћен у скупштинску процедуру јер је предсједник Македоније Ђорђе Иванов одбио да га потпише.

Закон о језицима био је један од кључних услова албанских партија пред формирање владајуће коалиције на чијем се челу налазе СДСМ и премијер Зоран Заев.

ВМРО-ДПМНЕ тврди да је нови закон противуставан и да "продубљује разлике у друштву на штету хомогенизације македонске заједнице".

Током данашње сједнице испред Собрања су протестовали противници доношења овог закона.