ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости26/03/2018

ЛОЈТХАРД: ИДЕМО КА СВИЈЕТУ "НАДЉУДИ"

 

ЛОНДОН, 26. МАРТА /СРНА/ - Неурохируг Ерик Лојтхард са Вашингтонског универзитета истиче да ће у будућности људима бити уграђивани мини-компјутери у мозак, те формирана врста "надљуди", који ће путем мисли комуницирати међу собом и са апартима.

 

Захваљујући константној минијатуризацији, електронике комјутера постају све мање, па ће ускоро моћи да се, без већих проблема, усаде у мозак.

Лојтхард наводи да ће те "телепате" моћи да преносе информације другим људима и апаратима користећи уметке у мозгу.

"Питање је само када. Да ли ће до тога доћи за десет или сто година. Ријеч је о неизбјежном развоју човјечанства", наводи Лојтхард, који је написао два романа и једну драму "како би припремио друштво за надолазеће промјене".

С обзиром на брзину којом се технологија мијења, није немогуће замислити да ће за 20 година све што је сада у мобилним телефонима бити смјештено у "зрну риже".

"Уређај те величине могао би да се уклопи у људску главу на минимално инвазиван начин, те би могао да врши неопходне радње потребне да се формира мозак-компјутер", наводи Лојтхард, а преносе научни портали.

Власник "Тесле" Илон Маск већ развија начине за повезивање људи и компјутера.

Пројекат се заснива на технологији "неуронске чипке", а ријеч је о ситним електродама имплантираним у мозак. Преко њих би се једног дана могле уносити и скидати мисли из мозга у компјутер.

Маск сматра да ће "неуронска чипка" моћи да помогне људима са тешким можданим повредама већ за четири године, а за осам до десет година ова технологија у стилу "Матрикса" биће доступна свакоме.