ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости06/04/2018

СВЕ ВИШЕ МЛАДИХ АМЕРИКАНАЦА ВЈЕРУЈЕ ДА ЈЕ ЗЕМЉА РАВНА

 

ВАШИНГТОН, 6. АПРИЛА /СРНА/ - Само 66 одсто младих Американаца, између 18 и 24 године старости, вјерује да је Земља округла, док остали мисле да је равна плоча.

 

Истраживачи сматрају да је, без обзира на то што је данашњица вријеме научних достигнућа и интерента, овакава ситуација могућа, прије свега, због утицаја познатих звијезда из свијета забаве и спорта на младе.

Све више младих у САД вјерује у теорију завјере да је Земља равна плоча, а нова студија коју је направио "Југов" открива да, што су учесници истраживања млађи - то више сумњају у давно установљену чињеницу да је Земља округла.

Око 76 одсто испитаника у доби од 25 до 35 година мисли да је планета округла, а њих 82 одсто у доби од 35 до 44 године истиче да су увијек вјеровали да је Земља округла.

Студија уочава везу између оних који вјерују да је Земља равна плоча и религије, а теорија завјере је, можда, "ухватила тренутак" захваљујући славним личностима и интернету.

Tоком посљедњих неколико година, славне особе као што је музичар Фадер Џон Мисти, репер Б.о.Б. и играч НБА лиге Кари Ирвинг подржавају теорију о Земљи као равној плочи.

Мисти је у свом говору када је примао нагрду "Греми" поздравио интернет страницу која се бави теоријама завјере, а кошаркаш Ирвинг је прошле године изјавио да је поборник теорије равне Земље.

"Кажем вам, пред носом нам је. Лажу нас", објавио је он "Твитеру" на почетку ове године.

Још 2015. године репер Б.о.Б. почео је да пише на "Твитеру" о томе како је Земља равна: "Без обзира на то колико смо високо, хоризонт је увијек у нивоу очију".

Остале "звијезде" које подржавају теорију о Земљи као равној плочи су Tила Tекила, те НФЛ играч Џено Смит.