ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 10/04/2018

ЗАКОНСКОМ ФОРМОМ РЕГУЛИСАТИ СТАТУС АКТИВНИХ УЧЕСНИКА У СТВАРАЊУ СРПСКЕ

 

Став Асоцијације је да друштво има моралну и сваку другу обавезу према људима који су створили Српску, да ти људи буду уведени у такозвани законски оквир и да постоји законска форма којом би се заштитила њихова појединачна и колективна права.

 

Разговарала: Сњежана ЛЕПИР

БАЊАЛУКА, 10. АПРИЛА /СРНА/ - Асоцијација Ствараоци Републике Српске очекује од Владе Српске да у најскоријем времену предложи законску форму којом би се регулисао статус активних учесника у стварању Републике Српске, односно њених утемељивача или стваралаца, рекао је Срни портпарол Асоцијације Миодраг Станишић.

Он је истакао да дуже вријеме трају разговори представника Асоцијације са представницима Владе и Народне скупштине о томе да у законодавни живот Српске буду уведена права људи који су били утемељивачи или активна лица у стварању Републике Српске у периоду од октобра 1991. године до јуна 1996. године.

"Значај овог периода огледа се у чињеници да је 24. октобра 1991. године установљена Скупштина Српске Републике БиХ, те да је мандатни период тог парламента трајао до краја јуна 1996. године, након чега су организовани општи избори на свим нивоима", подсјетио је Станишић.

Он је навео да од приједлога Владе зависи да ли ће ово питање бити ријешено у форми измјене и допуне неког од постојећих закона или кроз нову законску форму.

Станишић је рекао да термин утемељивач или активно лице у стварању Републике Српске обухвата једну ширу групу људи, који су у том историјском периоду учествовали у институционалном, националном и међународном заокруживању Републике Српске и стварању њеног суверенитета у оквиру БиХ.

Према његовим ријечима, то се, прије свега, односи на људе који су изабрани у први демократски сазив Скупштине Социјалистичке Републике БиХ 1990. године, а који су наставили свој рад кроз парламент Српске Републике БиХ, а касније Републике Српске.

Он је додао да у ту групу спадају и чланови радних тјела Народне скупштине, стручна лица која су учествовала у припреми и проведби аката, судије судова у Републици Српској које је именовала Народна скупштина, чланови Предсједништва Републике Српске, Владе, министри, замјеници, општинска руководства и одборници, чланови кризних штабова и други.

"Сви они су изнијели огроман терет на својим леђима непосредно пред, а и током рата. Мислимо наравно и на оне људе који су појединачно или кроз установе здравства, образовања и информисања дали огроман допринос у стварању Републике Српске, као и на хуманитарне и друге организације чији је оснивач Република Српска", нагласио је Станишић.

Став Асоцијације је да друштво има моралну и сваку другу обавезу према људима који су створили Српску, да ти људи буду уведени у такозвани законски оквир и да постоји законска форма којом би се заштитила њихова појединачна и колективна права.

"Ту је најважније да се његује култура сјећања, да ти људи не буду заборављени и да преко њих и њиховог дјела Република Српске и генерације које долазе уче о ономе што се дешавало у поменутом периоду, о томе колико је урађено како би се створила Српска и све њене институције", навео је Станишић.

РАДИТИ НА ЗАКОНУ О ЗАШТИТИ ЋИРИЛИЦЕ

Говорећи о активностима Асоцијације, он је напоменуо да их прије свега занима рад на јединственој образовној, културној и економској политици Срба на простору Републике Српске и БиХ.

Асоцијација је као члан Савеза Срба региона укључена у мноштво пројеката који се односе на шири простор Балкана и дијелове Средње Европе. Међу тим пројектима је израда јединственог буквара за сву дјецу српске националности у земљама са простора бивше Југославије, али и Мађарске и Аустрије.

"Сматрамо да на свим пољима треба радити на интеграцији образовних и културних институција српског народа, на размјени студената, а посебно на закону о заштити ћирилице гдје год је то могуће", рекао је Станишић.

Он је напоменуо да ни Република Српска ни Србија немају закон о заштити ћириличног писма и његове употребе, као и да ће Асоцијација предано радити на приједлогу таквог рјешења.

Станишић је додао да Асоцијација много ради на његовању културе сјећања, јер генерације које не памте период стварања Републике Српске, морају темељитије и интензивније да буду упознате са тим периодом, прије свега кроз образовни систем и систем информисања.

Он сматра да је неопходно да се покрене шира медијска кампања која би говорила о периоду стварања Републике Српске, јер је, како наводи, та чиста и непоновљива истина најбоља брана свима онима који би хтјели да Српска не постоји или да умање њене надлежности.

Станишић је истакао да Асоцијација активно ради на инвентури тог периода, на изради базе података свих људи који су активно учествовали у стварању Републике Српске.

"Циљ нам је да ове године активирамо иницијативу предсједника Републике Српске Милорада Додика, коју је покренуо на свечаној Скупштини Асоцијације, да се на Палама направи 'Споменик Држави', који би био симбол стварања Републике Српске, на мјесту гдје је Република Српска рођена", рекао је он.

СРПСКА У САРАЈЕВУ МОРА ДЈЕЛОВАТИ УСАГЛАШЕНО

Станишић је истакао да Асоцијација Ствараоци Републике Српске није задовољна дјеловањем представника Републике Српске у заједничким органима БиХ. Став Асоцијације јесте да су Српска, њен парламент, невладине и владине организације, као и цивилни сектор, сасвим широка арена да се у политичком смислу могу сукобљавати различита мишљења, ставови и иницијативе власти и опозиције.

"Међутим, на нивоу БиХ, која је унија два ентитета, представници Републике Српске никако не смију да наступају са различитих позиција, без обзира којој политичкој партији припадали. Репрезентација Српске у Сарајеву, на нивоу заједничких органа, мора бити јединствена и дјеловати потпуно усаглашено", додао је он.

Говорећи о евентуалним измјенама Изборног закона БиХ, Станишић је истакао да Република Српска по том питању има јасну позицију. "Кључна тема евентуалних измјена Изборног закона свакако су кантони у Федерацији БиХ, гдје Бошњаци и Хрвати нису уредили своје односе. Нас у свему томе занима позиција представника српског народа у кантонима", нагласио је Станишић.

Он је навео да је Асоцијација апсолутно незадовољна уставном и институционалном позицијом Срба, поготово у кантонима са хрватском већином гдје су Срби практично сведени на ниво националне мањине.

Према његовим ријечима, Срби до сада никада нису успјели да у Дому народа Парламента ФБиХ формирају Клуб представника Српског народа у пуном капацитету, како би могли да уложе вето на било коју одлуку парламента или на одређена законска рјешења.

"Срби у ФБиХ су апсолутно неравноправни и то је најбољи показатељ како функционише БиХ. Најочигледнији примјер кршења колективних права једног народа у Европи је положај Срба у ФБиХ", сматра Станишић.