ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 10/04/2018

АЛБАНЦИ ЖЕЛЕ ДА ОДЛУЧУЈУ О СВЕМУ

 

Приштина рачуна на свесрдну помоћ западних стручњака и став амбасада западних земаља да ЗСО не може значити правни оквир формирања институције са извршним и законодавним овлаштењима.

 

Приредио: Неђељко ЗЕЈАК

ПРИШTИНА, 10. АПРИЛА /СРНА/ - Албанске власти на самопроглашеном Косову праве заједницу српских општина /ЗСО/ и најављују да она неће имати никаква извршна овлаштења, те да ће за сваку одлуку заједница морати да тражи дозволу од Приштине.

У складу са споразумом о ЗСО и тумачењем Уставног суда самопроглашеног Косова, привремена Влада у Приштини формирала је радно тијело којим ће координисати премијер Рамуш Харадинај.

Радно тијело ће чинити извршни одбор, тим за управљање и национални консултантски тим, а њихов рад ће бити усмјераван тумачењем Уставног суда којим су 22 од 23 ставке бриселског споразума проглашене неуставним, саопштено је из кабинета премијера самопроглашеног Косова.

Извршни одбор ће, како је планирано у Приштини, водити Албанац - он ће у име премијера самопроглашеног Косова надзирати рад тима за управљање и биће у непосредном контакту и косултацијама са бриселским и званичницима западних земаља.

Приштина рачуна на свесрдну помоћ западних стручњака и став амбасада западних земаља да ЗСО не може значити правни оквир формирања институције са извршним и законодавним овлаштењима.

Статут ЗСО или удружења општина са већинским српским становништвом мора бити урађен у "духу Устава /самопроглашеног/ Косова" и сви инвестициони подухвати мораће претходно да добију одобрење надлежних министарстава, а обавезни проток новца одвијаће се преко трезора Народне банке самопроглашеног Косова.

Приштина ће у договору са консултантским кућама из Лондона и Вашингтона настојати да статутом ЗСО предвиди да њени чланови буду и представници мањинских заједница које живе на подручју општина у којима Срби тренутно чине већину.

"Чланство у удружењу/заједници требало би да буде на добровољној бази, а општине ће представљати, уз градоначелнике, и по највише десет одборника или лица која предложе општинске структуре.

То би у неком будућем периоду могло да доведе до ситуације да већину представника у асоцијацији из општина попут Клокота и Новог Брда чине Албанци", упозорава Ксенија Божовић, замјеник предсједника Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда".

Она упозорава да нико од Срба нема визију како спријечити промјену националне структуре и свакодневно расељавање, због чега би ЗСО у неком будућем, али не тако далеком, времену могла да постане пуки списак жеља.

"Процес формирања ЗСО мора бити праћен стратегијом спречавања даљег расељавања и стварања услова за одржив повратак расељених", истиче Божовићева за Срну.

Највећи проблем представља крајње лоша безбједносна ситуација, која се из дана у дан погоршава и због чега Срби, посебно интелектуалци, продају имовину и одлазе.

Из Српске листе понављају да неће прихватити да се ЗСО формира у складу са тумачењем Уставног суда самопроглашеног Косова, већ искључиво онако како је то "написано и потписано у Бриселу".