ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура13/04/2018

ПОЧЕЛА МАНИФЕСТАЦИЈА "ДУЧИЋЕВ ДАН"

 

TРЕБИЊЕ, 13. АПРИЛА /СРНА/ - У Требињу је данас научним скупом под називом "Песнички завичај Десанке Максимовић" почела дводневна културна манифестација "Дучићев дан".

 

Манифестација се традиционално одржава на Благовијести, дан пјесникове смрти, али ове године је због васкршњих празника помјерена за 13. и 14. април.

Научни скуп, који се у оквиру "Дучићевог дана" по традицији организује у сарадњи са Институтом за књижевност и уметност и Учитељским факултетом из Београда, биће посвећен најпознатијој српској пјесникињи Десанки Максимовић.

Вечерас од 20.00 часова у Музеју Херцеговине биће промовисан зборник радова под називом "Поетика Милутина Бојића", са прошлогодишњег научног скупа.

Другог дана манифестације у Херцеговачкој Грачаници од 8.00 часова биће служена света литургија и помен Јовану Дучићу, а у 11.00 часова планиран је наставак научног скупа о Десанки Максимовић.

Истог дана у Музеју Херцеговине од 17.30 часова биће уприличен разговор о теми "Нићифор Дучић - српски духовник, историчар и устанички вођа". Учесници сесије су Радомир Пилиповић, Ненад Идризовић, Жарко Ј. Ратковић и Божидар Глоговац.

У Музеју Херцеговине од 18.30 часова биће отворена изложба "Живот и дјело Нићифора Дучића /1832-1900/".

Централни програм манифестације, свечана академија у част најзнаменитијег Tребињца, под називом "Своју веру нађох у сну о вери" биће одржана у Културном центру Tребиње у суботу, 14. априла, од 20.00 часова, уз богат културно-умјетнички програм.

У програму учествују хор "Tрибуниа" Tребиње, Јасмина Tрумбеташ, примадона Опере Народног позоришта Београд, Душан Свилар, извођач оперске и забавне музике, Биљана Ђуровић и Срђан Карановић, глумци Народног позоришта Београд, пијаниста овог позоришта Невена Живковић, те Софија Перић, извођач традиционалне музике из Пожаревца и Саша Перић, извођач на кавалу и тарабуци.

Покровитељ манифестације је Град Требиње.