ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура14/04/2018

ДАНАС ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ МИЛИВОЈА УНКОВИЋА

 

АНДРИЋГРАД, 14. АПРИЛА /СРНА/ - У Галерији Андрићевог института у Андрићграду данас ће бити отворена изложба слика и скулптура академског сликара Миливоја Унковића обједињена под називом "Пут ка небу".

 

Ово ће бити Унковићева 38. самостална изложба, чије је свечано отварање заказано за 19.00 часова, објављено је на сајту Андрићевог института.

Унковић је један од најзначајнијих савремених стваралаца српског културног простора који је подстакнут страдањима сопственог народа створио дјела високе вриједности у тематском и ликовном контексту која представљају својеврсни омаж њиховом страдалништву.

Збирка вајарских и сликарских радова инспирисана страдањем српског народа у протеклим ратовима и митолошко-културним референцама проистеклих из трагедије обичног човјека представља наставак његовог дводеценијског циклуса - Судбина као повод.

Умјетник на себи својствен начин емоције проистекле из тог доживљаја трансформише у слике и скулптуре које приказују унутрашњи дијалог између човјеколике и апстрактне форме, а представљају дубоку замишљеност над људском судбином и патњом.

Унковић је рођен 1944. године у Невесињу. Завршио је Академију ликовних уметности у Београду гдје завршава и постдипломске студије. Од 1987. године ради као редовни професор на Академији ликовних умјетности у Сарајеву.

Од 1992. до 2011. године године живио је и радио у Њемачкој као слободни умјетник, а потом се враћа у Бањалуку. Добитник је бројних награда и признања за свој дугогодишњи рад.