ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура13/04/2018

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА СЦЕНОГРАФА МИЛЕНКА ЈЕРЕМИЋА

 

ПРИЈЕДОР, 13. АПРИЛА /СРНА/ - У Галерији `96 вечерас је отворена изложба радова Миленка Јеремића, једног од најзначајнијих југословенских сценографа.

 

Директор Галерије Тихомир Илијашевић изјавио је да је изложба организована поводом 50 година стваралаштва овог познатог српског сценографа.

"Посјетиоци ће моћи да виде скице, цртеже, идејна рјешења за објекте, фотографије, а ријеч је о врхунском ликовном квалитету цртежа, који живе и мимо филмова због којих су настали", рекао је Илијашевић.

Аутор изложбе Миленко Јеремић је током 50 година рада поставио сценографију за око 100 филмова, позоришних представа и ТВ серија и сарађивао са најзначајнијим југословенским режисерима. Завршио је Академију примењених уметности у Београду, Oдсјек ентеријер.

"Сасвим случајно сам завршио на филму, на наговор друга и кума Велимира Бате Живојиновића, који ме је убацио као асистента сценографије на филму Душана Макавејева `Човек није тица`, а у филм сам се заљубио након завршетка сценографије на насловима `Моја луда глава` и `Валтер брани Сарајево`", навео је Јеремић.

Пред приједорском публиком нашло се више од стотину идејних рјешења сценографија за разне филмске пројекте, а у каталогу изложбе цитиран је и чувени Душан Ковачевић, који је за Јеремића рекао да је познат по томе што "готово од ничега може да направи свашта" и који је уочи снимања имао комплетно разрађену сценографију филма.

"Захваљујући његовој експедитивности, умешности и дару `Балкански шпијун` је постао један од најгледанијих филмова бивше Југославије", написао је у Душан Ковачевић.

Јеремић је сарађивао и са Лорданом Зафрановићем /"Окупација у 26 слика"/, Слободаном Шијаном /"Маратонци трче почасни круг"/, Емиром Кустурицом /"Бела мачка, црни мачор", "Живот је чудо"/, Срђаном Драгојевићем /"Лепа села лепо горе"/ и многим другим режисерима.

Изложба ће у Галерији `96 бити отворена до 13. маја.