ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости14/04/2018

ТРАМП КОРИСТИ ФРАЗУ ОД КОЈЕ БУШ НЕМА СНА

 

ВАШИНГТОН, 14. АПРИЛА /СРНА/ - Амерички предсједник Доналд Трамп је у својој поруци на друштвеној мрежи "Твитер" прогласио успјех синоћњих напада на Сирију поруком "задатак обављен" због које је "зажалио" његов претходник на тој функцији Џорџ Буш.

 

"Синоћ је извршен савршен удар. Захваљујем Француској и Британији на мудрости и моћи њихових армија. Резултат није могао бити бољи. Задатак извршен", написао је Трамп на свом профилу на друштвеној мрежи "Твитер".

У мају 2003. године тадашњи амерички предсједник Џорџ Буш стајао је на бини на носачу авиона испод великог транспарента "Задатак обављен" и објавио је да су "окончане веће борбене операције у Ираку", само шест мјесеци након почетка инвазије.

Међутим, пошто је рат у Ираку трајао још дуги низ година тај транспарент је постао симбол погрешних процијена и грешака САД у том дугом и скупом сукобу, а Буш је изложен жестоким критикама.

Након разних објашњења, Бијела кућа је на крају саопштила да се фраза "Задатак обављен" односила на то да је посада носача обавила своју десетомјесечну мисију, а не на завршетак војних задатака у Ираку.

Буш се у октобру 2003. године дистанцирао од било какве повезаности са поруком "Задатак обављен". Према његовим ријечима, Бијела кућа нема никакве везе са транспарентом.

"Сигурно је да смо платили цијену јер нисмо били одређенији на том транспаренту", изјавила је бивши портпарол Бијеле куће Дејна Перин 2008. године.