ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана15/04/2018

ПОЛОЖЕНИ ВИЈЕНЦИ НА ГРОБНОМ ПОЉУ "TОПОЛЕ"

 

ДОЊА ГРАДИНА, 15. АПРИЛА /СРНА/ - Предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић и премијер Жељка Цвијановић положили су данас, у име институција Српске, вијенац на гробном пољу "Tополе" у Спомен-подручју Доња Градина невино страдалим жртвама усташког злочина-геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

 

У оквиру централне манифестације обиљежавања Дана сјећања на жртве усташког злочина - геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини, вијенац је положио и изасланик члана Предсједништва БиХ из реда српског народа Младена Иванића.

У име институција Србије, вијенац је положила предсједник Скуштине Србије Маја Гојковић.

Вијенце су положиле и делегације јасеновачких логораша из Србије и логораша Другог свјетског рата из Републике Српске, као и делегације Јевреја из Израела и јеврејских заједница из Републике Српске, те Рома из Србије и Српске.

На гробном пољу "Tополе" у Спомен-подручју Доња Градина вијенац су положили и специјални представник ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк и представници амбасада Русије, САД, Њемачке, Холандије, Словеније и Велике Британије у БиХ, као и представници ОЕБС-а и ОХР-а. Вијенац је положила и делегација општине Козарска Дубица.

Након полагања вијенаца на гробном пољу "Храстови" у Спомен-подручју Доња Градина, биће служен парастос и помен за невино страдале жртве српског, јеврејског и ромског народа.

Обиљежавању Дана сјећања у Доњој Градини присуствују министри у Влади Српске, посланици у Народној скупштини Српске, посланици у парламенту БиХ, шеф Представништва Републике Српске у Израелу Арије Ливне, министар одбране Србије Александар Вулин, представници политичких партија из Републике Српске, те министар безбједности у Савјету министара БиХ Драган Мектић.

Полагању вијенаца присуствују и потомци логораша, бројни грађани, ученици појединих школа у Српској, као и и остали бројни гости и званичници из Републике Српске и Србије.

Систем концентрационих логора Јасеновац представља највеће стратиште у Другом свјетском рату на територији некадашње Југославије.

На основу првих ексхумација које је урадила државна комисија Федеративне Народне Републике Југославије, а које је потврдио центар "Симон Визентал", закључено је да је у јасеновачким логорима нестало 500.000 Срба, 80.000 Рома, 32.000 Јевреја и неколико десетина хиљада антифашиста различитих националности.

Међутим, у меморијалном комплексу Јасеновац, који данас припада Хрватској, као жртве су наведени само они који су идентификовани, односно 83.145 убијених.

Међу страдалима, за 1.337 дана постојања логора Јасеновац, било је више од 20.000 дјеце.

Логор Доња Градина оформљен је 1942. године у систему усташког логора Јасеновац, а био је активан све до завршетка Другог свјетског рата 1945. године и слома Независне Државе Хрватске.

Доња Градина била је једно од највећих стратишта јасеновачког логора, гдје су убијани махом Срби, Јевреји и Роми.