ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија15/04/2018

ЈАВНИ ДУГ СМАЊЕН ЗА СКОРО 750 МИЛИОНА КМ

 

САРАЈЕВО, 15. АПРИЛА /СРНА/ - Министар финансија и трезора у Савјету министара Вјекослав Беванда изјавио је Срни да је овај мандат обиљежен политичким турбуленицијама и нестабилном парламентарном већином, те да ће се приближавањем избора дизати и политичке тензије.

 

Савјет министара би требало сутра, након сједнице, да сумира резултате рада, а министар финансија и трезора каже да су добре вијести што је БиХ смањила јавни дуг за скоро 750 милиона КМ, да је враћено 125 милиона долара од клирншког дуга бившег СССР-а и очекује да ће ентитески министри ускоро постићи договор о расподјели 64 милиона КМ од путарина који су акомулирани на посебном рачуну.

Наредне седмице очекује се да Дом народа Парламентарне скупштине БиХ изјасни о измјенама и допунама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, а Беванда каже да ће Министарство испоштовати било коју одлуку парламента, уважавајући и потребе војника и осталих службеника, иако је то захтјеван посао.

Беванда тврди да је Министарство финансија и трезора БиХ у овом мандату постигло свој основни циљ, а то је усвајање и извршење буџета у складу са законом и потребама институција како би оне неометано функционисале.

"Уз настојање да не подлијежемо политичким притисцима и политизацији, урадили смо посао који нису могли многи прије нас, а то је поврат средстава из клириншког дуга у износу 125 милиона долара. Овај новац оперативан је од прошле године и на располагању је ентитским владама за њихове потребе, док смо на нивоу БиХ ова средства планирали за смјештај институција и изградњу граничног прелаза Братунац - Љубовија", истакао је Беванда у разговору за Срну.

Он сматра да је овај мандат обиљежило усвајање сета закона о акцизама након више покушаја, гдје је кључну улогу имао и Управни одбор Управе за индиректно опорезивање /УО УИО/ којим предсједава, а након тога је одблокирано скоро 600 милиона евра за путну инфраструктуру.

"Чим су закони објављени у 'Службеном гласнику БиХ' почела је имплементација већ испреговараних кредита, наставак кредитних аранжмана као и уговарање нових, па смо врло брзо потписали уговоре с ЕБРД-ом и ЕИБ-ом које су пратили милионски грантови ЕУ", рекао је Беванда уз подсјећање да је највише средстава из ових аранжмана планирано за изградњу моста на граничном прелазу у Градишци и наставак радова на дионици ауто-пута Бањалука - Добој.

Он каже да тренутно на јединственом рачуну од путарина има 64 милиона КМ који су намијењени за изградњу ауто-путева и путева.

"Нажалост, овај новац још није рапоређен и очекујем да ће се постићи сагласност међу ентитетима ових дана, до наредене сједнице УО УИО како бисмо ријешили и тај проблем и средства пребацили предузећима која воде послове изградње, 'Аутоцестама ФБИХ' и 'Аутопутевима Републике Српске'", истиче Беванда.

Он додаје да је, према посљедњим подацима којима располаже Сектор за јавни дуг Министарства финансија и трезора БиХ, јавни дуг смањен за скоро 750 милиона КМ у односу на прошлу годину.

"Јавни дуг БиХ на дан 31. децембар 2017. године износи 11.353,62 милијарди КМ, од чега се на спољни дуг односи 7.851,99 милијарди КМ или 69,16 одсто, а на унутрашњи 3.501,63 милијарди КМ или 30,84 одсто. У односу на 31. децембар 2016. године јавни дуг смањен је за 744,59 милиона КМ или 6,15 одсто, с тим да се спољни дуг смањио за 695,60 милиона КМ или 8,14 одсто, а унутрашњи дуг за 48,99 милиона КМ или 1,38 одсто", објаснио је Беванда.

Он подсјећа да је први пут усвојена Стратегија управљања јавним дугом и да се већ виде конкретни резултати, посебно јер је овај документ усаглашен са ентитетима и сада постоји бољи увид и контрола јавног дуга.

"Осим тога, усвојена је Стратегија управљања јавним финансијама институција БиХ за период 2017-2020. година и Стратегија развоја система унутрашњих финансијских контрола у институцијама БиХ за период 2016-2018. године, чиме су створени предуслови за рационализацију и контролу коришћења јавних средства, контролу процеса задуживања те дугорочно осигуравање макроекономске и фискалне стабилности", наглашава он.

Беванда каже да је уведено средњорочно и годишње планирање у институцијама БиХ с циљем квалитетног управљања финансијским средствима и боље ефикасности код израде буџета.

"У условима које су пратиле политичке турбулениције и нестабилна парламентарна већина настојали смо допринијети ефикаснијем раду Савјета министара БиХ, али и свим другим институцијама чији смо сервис. Незамисливо је да се било који пројекат спроведе без учешћа и активности Министарства финансија и трезора БиХ. Због таквог приступа често смо на удару и приговарају нам да нисмо неке ствари спријечили или унаприједили, а када кренемо уводити ред онда не чујемо аплаузе већ критике. То нас, ипак, неће омести да обављамо све послове из наше надлежности", поручује Беванда.