ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана15/04/2018

МАЛЕШЕВИЋ ОТВОРИО ИЗЛОЖБУ УЧЕНИЧКИХ РАДОВА О ЈАСЕНОВЦУ

 

ДОЊА ГРАДИНА, 15. АПРИЛА /СРНА/ - Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић отворио је данас изложбу ученичких радова о Јасеновцу у Спомен-подручју Доња Градина.

 

Малешевић је рекао да ова изложба представља допринос гајењу културе сјећања на невино страдале жртве логора Јасеновац.

Он је додао да су ученици, да би могли да пишу и сликају о Јасеновцу, морали да сазнају и разговарају са својим наставницима о патњи и страдању народа у том логору.

Захвалнице ученицима награђених радова уручили су министар Малешевић и директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић који су захвалили учесницима који су се јавили на конкурс.

У Доњој Градини данас ће бити одржана централна манифестација обиљежавања Дана сјећања на жртве усташког злочина - геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

У Спомен-подручју "Доња Градина" у току је окупљање учесника. У овом мјесту присутан је велики број грађана и ученика који пристижу аутобусима из разних крајева Републике Српске.

Систем концентрационих логора Јасеновац представља највеће стратиште у Другом свјетском рату на територији некадашње Југославије.

На основу првих ексхумација које је урадила државна комисија федеративне Народне Републике Југославије, а које је потврдио центар "Симон Визентал", закључено је да је у јасеновачким логорима нестало 500.000 Срба, 80.000 Рома, 32.000 Јевреја и неколико десетина хиљада антиФашиста различитих националности.