ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана15/04/2018

О СРПСКОМ СТРАДАЊУ У ЈАСЕНОВЦУ ГЛАСНО ГОВОРИТИ

 

ДОЊА ГРАДИНА, 14. АПРИЛА /СРНА/ - Предсједник Скупштине Србије Маја Гојковић истакла је данас да се о страдањима у Јасеновцу, једном од најстрашнијих концентрационих логора у Другом свјетском рату, мора гласно говорити и да на садашњим и будућим генерацијама остаје да о томе свједоче и упозоравају човјечанство.

 

Гојковићева је у обраћању у Спомен-подручју "Доња Градина" поручила да српска страна неће дозволити да се негирају, оправдавају и забораве ови страшни злочини.

Независна Држава Хрватска /НДХ/, подсјетила је Гојковићева, била је држатворни пројекат чији је крајњи циљ био затирање читавих народа - Срба, Јевреја, Рома и осталих који другачије мисле.

Она је нагласила да су у темељу НДХ биле мржња и расизам, зло које није потпуно нестало са урушавањем те државне творевине.

"Сваки покушај оживљавања усташтва и фашизма угрожава основна људска права што се не смије допустити, односно не смије се дозволити да се врате такве вриједности", рекла је Гојковићева.

Она је истакла да се окупљањем на овом мјесту данашња генерације супростављају забораву које пријети да прекрије невине жртве.

Гојковићева је подсјетила да су се и на другим стратиштима НДХ дешавали стравични зочини, да су људи истребљивани систематски.

"Увијек се изнова питамо како може постојати страсна мржња једног човека према другом и то само зато што су били Срби, Јевреји или Роми или неко ко је био припадник другог народа или вјере", рекла је Гојковићева.

Према њеним ријечима, у жељи да се створи боље односи међу људима у региону и свијету, одговор српског народа на екстремизам је да мир још више исказује.

У Доњој Градини данас је одржана централна манифестација обиљежавања Дана сјећања на жртве усташког злочина - геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

Молитвени помен за страдале Србе на гробном пољу "Храстови" служио је Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем.

Молитву на јеврејском језику за страдале сународнике читао је главни рабин јеврејске заједнице у Србији Исак Асиел, а члан Свјетског парламента Рома Драгољуб Ацковић прочитао је молитву на ромском језику.

На основу првих ексхумација које је урадила државна комисија Федеративне Народне Републике Југославије, а потврдио је центар "Симон Визентал", закључено је да је у јасеновачким логорима нестало 500.000 Срба, 80.000 Рома, 32.000 Јевреја и неколико десетина хиљада антифашиста различитих националности.

Логор Доња Градина оформљен је 1942. године у систему усташког логора Јасеновац, а био је активан све до завршетка Другог свјетског рата 1945. године и слома Независне Државе Хрватске.