ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана15/04/2018

НИЈЕ ВРИЈЕМЕ ДА СЕ ЋУТИ О ЗЛОЧИНИМА У ДРУГОМ СВЈЕТСКОМ РАТУ

 

ДОЊА ГРАДИНА, 15. АПРИЛА /СРНА/ - Главни рабин јеврејске заједнице у Србији Исак Асиел поручио је данас да није вријеме да се ћути о злочинима у Другом свјетском рату, већ да се говори, јер су непријатељи гласни.

 

Асиел је рекао да је тишина дуго владала стратиштима на којима су усташе крвничким убијале невине жртве.

"Многе породице које су изгубиле своје најмилије су занијемиле, али ти Боже не можеш да останеш нем зато што су непријатељи твоји све гласнији", рекао је Асиел, који је данас у Доњој Градини читао молитву на јеврејском језику за своје сународнике страдале у усташком концентрационом логору Јасеновац.

Он је истакао да је држава Израел установљена на крви као и Република Српска.

Члан Свјетског парламента Рома Драгољуб Ацковић рекао је да су на овом мјесту страдали његови сународници само што су били Роми и да су их усташки џелати ту сатјерални не бројећи их.

Он је истакао да никада неће бити утврђен тачан број Рома који су одведени у вагонима у Јасеновац.

Ацковић, који је за страдале прочитао молитву на ромском језику, рекао је да је Доња Градина једино мјесто на свијету гдје се може чути молитва на ромском језику.

У Доњој Градини данас је одржана централна манифестација обиљежавања Дана сјећања на жртве усташког злочина - геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

На основу првих ексхумација које је урадила државна комисија Федеративне Народне Републике Југославије, а потврдио је центар "Симон Визентал", закључено је да је у јасеновачким логорима нестало 500.000 Срба, 80.000 Рома, 32.000 Јевреја и неколико десетина хиљада антифашиста различитих националности.

Логор Доња Градина оформљен је 1942. године у систему усташког логора Јасеновац, а био је активан све до завршетка Другог свјетског рата 1945. године и слома Независне Државе Хрватске.