ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 16/04/2018

КАРАТЕ ШКОЛА ИНСПЕКТОРА ЖАБИЋА

 

Бављење спортом веома је корисно и подстиче одговорно социјално понашање, бољи школски успјех, усвајање моралних вриједности и здравог начина живота, истиче инспектор Петар Жабић.

 

Приредила: Сњежана ТАСИЋ

ПРИЈЕДОР, 16. АПРИЛА /СРНА/- Криминалистички инспектор у Полицијској управи Приједор Петар Жабић вјештину каратеа преноси на најмлађе суграђане, што сматра својом најбољом животном одлуком.

Жабић се, осим завршене Високе школе унутрашњих послова, каратеом бави 28 година, односно од своје шесте године.

Његова прича може бити наjбољи показатељ како се знање и вјештине могу пренијети на нове нараштаје.

Он је носилац мајсторског карате звања - црни појас трећи дан.

"Током активног такмичарског периода остварио сам значајне резултате у овом спорту - друго мјесто на Свјетском првенству за јуниоре у Шведској, био сам првак Југославије за сениоре у борбама, вишеструки првак Републике Српске, као и редован члан репрезентације Српске у катама", наводи Жабић за Срну.

Инспектор Жабић је, својевремено, због сјајних резултата, проглашен најуспјешнијим младим спортистом града Приједора.

Данас је лиценцирани тренер и испитивач за додјелу ученичких карате звања, као и републички карате судија.

На почетку каријере, Судијска комисија Карате савеза Републике Српске прогласила га је за најперспективнијег младог судију у Српској.

Осим посла којим се професионално бави, своју љубав, знање и посвећеност овом спорту сада је усмјерио на тренерске послове у Карате клубу "Шодан" из Приједора и секцији овог клуба у Љубији, гдје тренира младе каратисте предшколског и школског узраста, у категорији од 6 до 14 година.

"Осим основа и техника каратеа, дјеци настојим да објасним да је бављење спортом веома корисно, те да подстиче одговорно социјално понашање, бољи школски успјех, усвајање моралних вриједности и здравог начина живота", поручује Жабић.

Да би предности бављења спортом дошле до изражаја, изузетно је важно да дјеца уживају у спорту којим се баве и да имају позитиван примјер који могу да слиједе.

Активним бављењем овим спортом, а сада и тренерским послом и дружењем са дјецом, инспектор Жабић стекао је незаборавна искустава и пријатељства, што сматра најдрагоцјенијим поклоном.

Једно од таквих искустава је и прича о дјечаку са којим тренира од његове шесте године и коме је након дугогодишњег дружења, тренирања и такмичења чак постао и крштени кум.

"То ми је велика част и задовољство, али и додатни подстрек за будући рад", истиче Жабић.