ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана15/04/2018

НИКАДА ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВЕ ЗЛОЧИНИ

 

КОЗАРСКА ДУБИЦА, 15. АПРИЛА /СРНА/ - Лидер Српске демократске странке Вукота Говедарица рекао је данас да је Јасеновац "мајка свих злочина на овим просторима", чије су размјере несагледиве.

 

"Толико су страшне и несагледиве размјере злочина који се овдје догодио да то зло и страдање из историјских дубина пулсира и још одређују карактер односа народа и држава које настањују овај несрећни дио Балкана", рекао је Говедарица новинарима након централног обиљежавања Дана сјећања на жртве усташког злочина - геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

Он је позвао Хрватску да сузбије све покушаје дјеловања идеологије која је на овим просторима чинила злочин.

"Са овог мјеста шаљемо поруку модерној, европској Хрватској, да се коначно једном на прави начин одреди када је ријеч о Јасеновцу, а са друге стране да спријечи и заустави покушаје умањења злочина који су се десили у Јасеновцу", рекао је Говедарица.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић поручио је да је обавеза српског народа да никада не заборави страшне злочине у логору Јасеновац и његовом највећем стратишу Доњој Градини, већ да се окупља и моли за невино страдале жртве.

Бореновић је рекао да је ово подручје једно од највећих стратишта у новијој историји човјечанства, које показује да су постојали или још увијек постоје умови који су били спремни да затиру цијеле народе и да чине страшне злочине.

"Човјек овдје размишља да ли да гласно ћути или да пусти да ова тишина и мук говоре умјесто свих нас", рекао је Бореновић новинарима.

Он је истакао да је важно да млади долазе у Доњу Градину и чују свједочанства стравичних злочина, као и представници осталих држава, свјетских сила.

"На тај начин показују да су спремни да дају помен стравичном догађају и злочину који су били симбол зла које се звало усташка идеологија и Независна Држава Хрватска /НДХ/ као злочиначка творевина која је покушала да уништи читав један народ. Није се у томе успјело и наша је обавеза да градимо будућност у којој ћемо се више уважавати и поштовати једни друге", закључио је Бореновић.