ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија16/04/2018

СТЕВАНОВИЋ: ЈАВИ ДУГ У КОНТИНУИТЕТУ СМАЊИВАН

 

БАЊАЛУКА, 16. АПРИЛА /СРНА/ - Шеф Клуба посланика ДНС-а у Народној скупштини Републике Српске Споменка Стевановић изјавила је данас Срни да је значајно што БиХ и Република Српска јавни дуг у континуитету смањују.

 

"Јавни дуг 2015. године је био нешто повећан због поплава које су биле 2014. године. Након тога, односно од 2016. године БиХ и Република Српска у континуитету смањују јавни дуг, што је веома значајно", рекла је Стевановићева.

Она вјерује да ће овакав тренд бити настављен и у наредним годинама.

Посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Миладин Станић каже да Република Српска није презадужена у односу на развијене земље, али да је проблем што потрошња новца није добро распоређена.

"Умјесто да новац троши на унапређење привреде, у Републици Српској већина средстава је у јавној потрошњи. Када би се више рачуна водило о привреди млади би остајали на овим просторима и срећу не би тражили у иностранству", рекао је Станић Срни.

Министар финансија и трезора у Савјету министара Вјекослав Беванда изјавио је јуче Срни да је овај мандат обиљежен политичким турбуленцијама и нестабилном парламентарном већином, те да ће се приближавањем избора дизати и политичке тензије.

Беванда је рекао да су добре вијести што је БиХ смањила јавни дуг за скоро 750 милиона КМ, да је враћено 125 милиона долара од клирншког дуга бившег СССР-а и очекује да ће ентитески министри ускоро постићи договор о расподјели 64 милиона КМ од путарина који су акумулирани на посебном рачуну.