ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура16/04/2018

НА ФЕСТИВАЛУ ЛУТКАРСТВА ОСАМ ПРЕДСТАВА ИЗ СРБИЈЕ И СРПСКЕ

 

БИЈЕЉИНА, 16. АПРИЛА /СРНА/ - Други фестивал луткарства и видео-презентације књиге "Лутвид-фест 2018" свечано је отворен у Народној библиотеци "Филип Вишњић" у Бијељини извођењем прве од осам представа које су припремили ученици основних школа из Србије и Републике Српске.

 

Директор Библиотеке Јован Цвјетковић рекао је новинарима да је највећи успјех овог фестивала популаризација књиге међу младима, који читањем обогаћују себе, свој језик и културу говора.

"Побједничка школа на првом луткарском фестивалу, `Кнез Иво од Семберије`, имала је прошле године 810 учлањених ученика у Народну библиотеку `Филип Вишњић`, што је апсолутни рекорд једне школе, а наша библиотека је по броју чланова рекордер у Српској и БиХ, што постижемо популаризацијом књиге и организацијoм оваквих манифестација", истакао је Цвјетковић.

Приказ књиге на савремен начин, видео-трејлерима, али и кроз реанимацију луткарства као једног од најстаријих начина људског умјетничког изражавања, ове године представиће пет такмичарских екипа из Републике Српске и три из Србије.

Ученици ће публици у Бијељини и стручном жирију приказати плакат за књигу, видео-презентацију и луткарску представу по књизи која није дио школске лектире.

Лутке са прошлогодишњег "Лутвид-феста" постале су дио посебне збирке на дјечијем одјељењу Народне библиотеке "Филип Вишњић".

Фестивал луткарства и видео-презентације књиге "Лутвид-фест 2018" трајаће до 19. априла, а сваког дана наступиће по двије такмичарске екипе које чине ученици основних школа из Бијељине, Угљевика, Крагујевца, Пожеге и Зајечара.

Основна школа "Свети Сава" из Бијељине наступа са представом "Видовите приче", док ће школа "Петар Лековић" и Народна библиотека из Пожеге представити књигу "Дар краљеве кћери".

Школа "Јован Дучић" из Бијељине припремила је презентацију књиге "Аги и Ема", ученици школе "Доситеја Обрадовића" из Сувог Поља код Бијељине представу "Даље шапе од ватреног камена".

Ученици Основне школе "Алекса Шантић" из Угљевика одиграће "Малу вештицу", док ће школа из бијељинског насеља "Дворови" извести представу "Како сам постао псето".

Луткарску представу "Агенција за родитеље" извешће ученици школе "Десанка Максимовић" из Зајечара, док ће са представом "Чаробњак из Оза" наступити школа "Драгиша Луковић Шпанац" из Крагујевца.

Улаз за све представе у великој сали Народне библиотеке "Филип Вишњић" у Бијељини је слободан, а уручење награда и свечано затварање фестивала предвиђено је за четвртак, 19. април.