ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија16/04/2018

ПРЕПИСАТИ ИСКУСТВА И ДОБРЕ ПРАКСЕ ГРАДОВА

 

БИЈЕЉИНА, 16. АПРИЛА /СРНА/ - Градоначелници Бијељине Мићо Мићић и Бањалуке Игор Радојичић разговарали су данас у Бијељини о искуствима у раду градских управа и могућностима унапређења сарадње, те оцијенили да је потребно преписати добре праксе.

 

Мићић сматра да оба града посједују добра рјешења која је могуће примијенити.

"Покушали смо да добре праксе пренесемо из једног града у други, а с обзиром на то да Бањалука и Бијељина имају готово једну трећину становника Српске, од њиховог односа и сарадње сигурно ће зависити и односи осталих локалних заједница", истакао је Мићић након састанка.

Он је навео да два града имају и сличности, али и различитости, напоменувши да се Бијељина више бави пољопривредом, док Бањалука има развијену привреду, те ријешено урбанистичко питање.

"Од Бањалуке прво треба преписати дјечија игралишта, као што су они од нас кружне токове. Нама су проблем, а Бањалука је то давно ријешила, заобилазнице и широке улице", навео је Мићић и додао да је Бијељини за асфалтирање улица потребно 750.000 КМ.

Према његовим ријечима, у Бијељини би, по угледу на Бањалуку, требало изградити и спортску дворану са три до четири хиљаде мјеста.

Радојичић је рекао да су оба града, која раде веома интензивно у свим областима, заинтересована за снажну локалну заједницу и за децентрализован систем, у коме ће имати различите инструменте у рукама.

"Приближавамо се датуму када ће градови преузети контролу и наплату пореза на непокретности, као врло важан извор прихода за локалне заједнице, а које у овом моменту наплаћује Пореска управа", нагласио је Радојичић након састанка, којем су присуствовали и начелници ресорних одјељења два града.

Он је навео да би град Бањалука ове године требало да има око 30 милиона КМ за инвестиције за конкретне пројекте, те да је данас разговарано о могућностима јавно-приватног партнерства, модела за који је навео да је потпуно неискоришћен.

"С тим се боримо и ми и град Бијељина, јер су закони доста компликовани и спори", рекао је Радојичић и додао да су оба града заинтересована за јачање инспекцијских органа и комуналне полиције.

Према његовим мишљењу, одређене измјене неопходне су и у Закону о локалној самоуправи.

"Ми већ дуго заговарамо и да буде ријешен и проблем имовинскоправних односа, односно да барем првостепено рјешавање тих односа буде враћено градовима", рекао је Радојичић.

Он је навео да су данас представљени приоритети Бањалуке.

"Радимо на неколико стратешких докумената - стратегији развоја, новом урбанистичком плану, плану капиталних инвестиција, а имамо први пут и стратегију културе, која је услов за нашу кандидатуру у европску пријестоницу културе 2024. године, као и низ капиталних улагања, од чега ове године највише за саобраћај. Радимо нову спортску дворану, мост на Врбасу, шест кружних раскрсница, суфинансирамо 12 основних и три средње школе у реконструкцији, више водовода", рекао је Радојичић.

Он је додао да су начелници одјељења бањалучке Градске управе у Бијељину дошли да би чули рјешења у области просторног планирања, комуналних радова, саобраћаја, правног заступања.