ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет16/04/2018

АМЕРИЧКИ "ТОМАХАВЦИ" /НИ/СУ ЗРЕЛИ ЗА ПЕНЗИЈУ

 

МОКСВА/ДАМАСК, 16. АПРИЛА /СРНА/ - Руски војни извор и сиријска војска тврде да су америчке ракете "томахавк" након посљедњег ракетирања Сирије "зреле за пензију" јер су их масовно обарали системи противваздушне одбране /ПВО/ из доба СССР-а, које су користили Сиријци.

 

Руски и сиријски извори и даље тврде да је укупно оборена 71 од 105 лансираних крстарећих ракета.

Такође, тврди се да су "томахавци" оборени системима совјетске и руске производње, као што су "С-125", "С-200", "бук", "квадрат" и "оса".

Ови извори тврде да са сличним подацима барата и "Сиријска опсерваторија за људска права" са сједиштем у Лондону, која је наклоњена Асадовим пртивницима.

Напад је започео у раним јутарњим часовима и трајао је од 3.42 до 5.10 часова по московском времену, а његови главни циљеви били су војни и цивилни објекти на територији Сиријске Арапске Републике.

Укупно је лансирано 105 крстарећих ракета. Од тог броја, њих 69 су лансиране са поморских борбених платформи /1 крстарица, 2 разарача, 1 фрегата и 1 подморница/, а 36 из авиона /стратешка и тактичка ловачко-бомбардерска авијација/.

Према тврдњама руско-сиријских извора, на аеродром Ђували лансиране су четири ракете и све су оборене. На аеродром Думејр лансирано је укупно 12 ракета и, такође, све су оборене.

На аеродром Блеј лансирано је 18 ракета и свака је срушена, као што су срушене и све ракете које су ишле према аеродрому Шајрат.

На аеродром Мезе лансирано је укупно 9 ракета, од којих је 5 оборено.
На аеродром Хомс лансирано је укупно 16 ракета, од чега је 13 оборено - преноси "Руска ријеч".

На циљеве у којима се налазе наводне компоненте за производњу бојних отрова у насељеним мјестима Барз и Џармани лансиране су 30 до 32 ракете, од чега је огромна већина погодила мету. Ови објекти су у потпуности уништени.

Међутим, службени представник Пентагона генерал Кенет Мекензи тврди да америчке ракете нису имале проблема са сиријском ПВО и да су погодиле све планиране циљеве, наводе аналитички портали.